Logga in
Logga ut

Världscup ska öka stans skidintresse

Antalet barn och ung­domar som deltar i organiserad skidsport ökar i Uppland och antalet träningstillfällen var vid senaste mätningen den högsta på tio år. Nu hoppas Upplands Skidförbund kunna öka intresset ytterligare – genom att arrangera en världscuptävling i Uppsala.

I Uppland ökade år 2014 till år 2016 (senaste sammanräkningen) antalet skidträningstillfällen för barn och unga från 13 838 till 17 126. Det visar siffror som Riksidrottsförbundet har tagit fram åt Nyhetsbyrån Siren.

– På längdsidan har ju vi haft fantastiska resultat de ­senaste mästerskapen och bland barn och ungdomar är våra stjärnor betydelsefulla. Att det känns stabilt med längdintresset nu, tror jag beror mycket på att vi har haft framgångar under en längre tid, säger Jenny Limby, barn- och ungdomsansvarig för längd på Skidförbundet.

Ökat intresse

På Upplands Skidförbund bekräftar man bilden. Skidintresset ökar, trots att snötillgången varierar.

– Det har kommit en liten våg av intresse, framför allt på längdsidan, säger Arne Pettersson, ordförande i Upplands Skidförbund.

– Vi ser det på antalet startande i tävlingar, anmälda till Ungdomsvasan och annat. Trots dåliga vintrar är det flera som åker.

Varför, tror du?

– Ja, folk förstår väl att det är roligt att åka skidor (skratt). Och så är det de svenska framgångarna som kommit. Duktiga tjejer och killar, de gör det populärare. Inte minst under ett sådant här OS. Sedan är det ju begränsat med tävlingsklubbar i staden Uppsala. Men ute i Norrtälje, Gimo, Öregrund och sådana ställen har de jättemånga medlemmar.

Vill ha hit världscupen

Arne Pettersson avslöjar även att Upplands Skidförbund vill arrangera en världscuptävling i Uppsala, just för att öka intresset ännu mer:

– Planen är att inom en femårsperiod få hit världs­cupen i längdskidor. Vi håller på att dra upp riktlinjerna för en ansökan, vad gäller banan, marknadsföring och andra frågor. Det tar fyra-fem år för en ansökan att behandlas.

Var skulle tävlingen äga rum?

– Drömscenariot är att bygga upp ett litet skidcentrum nere vid Sunnerstagropen, för både alpint och längd. En total friluftsanläggning vi kunde ha ihop med cyklister och annat friluftsfolk året runt. Annars vore det idealiskt med en enstaka tävling runt Slottet, men vi vill ju också ha en riktig skidbana i Uppsala. Jag bor i Sunnersta och det är fantastiskt många som här på Gottsundagipen bara det är två centimeter snö. Att åka längdskidor finns rotat i den svenska själen. Tyvärr har tävlandet försvunnit lite, men nu börjar det komma tillbaka lite på ungdomssidan och det är roligt.