Logga in

Vaksala laddar för Parkcupen

Flera av Uppsalas fotbollsstjärnor började spela i lilla Vaksala SK. ”Vi har lyckats skapa en familjekänsla”, säger klubbens Andreas Sandqvist. En viktig del av verksamheten är Parkcupen, ungdomsturneringen som blivit Upplands största.

I helgen fylls Årsta IP av tusentals fotbollsspelande barn och ungdomar när Vaksala SK arrangerar Parkcupen för 37:e gången.

– Nu har vi 236 anmälda lag. Det är rekord för Parkcupen, 10 fler än i fjol, och gör oss till den största fotbollscupen i Uppland, säger Andreas Sandqvist, cupgeneral och anställd av Vaksala SK där han haft olika roller sedan starten som damtränare för 13 år sedan. Som jämförelse så deltog 221 lag i UNT-cupen i juni.

Vad betyder Parkcupen för Vaksala?

– Den ger viktiga inkomster för klubbens ekonomi och sätter oss på kartan. Sedan är det så klart väldigt roligt att föra samman en massa människor i en stor cup.

Många av barnen som kutar runt på Årsta IP i helgen bär så klart på drömmar om ett spännande liv inom proffsfotbollen. Och på den här gräsmattan, i just Vaksala SK, har flera av Uppsalas främsta spelare slagit sina första bredsidor.

Det gäller till exempel Linda Sembrant och Nathalie Björn, som båda hade viktiga roller i den VM-saga som ägde rum i Frankrike i somras.

– Jag växte upp vid Årsta IP och det blev naturligt att spela i Vaksala. Våra tränare var väldigt duktiga och gjorde allt för oss. De gav oss redskapen för att lyckas och på den vägen är det, sade Nathalie Björn till Uppsalatidningen under VM.

Linda Sembrant började visserligen i SK Servia, som slogs ihop med Stäppens IF år 2002. Stäppen fostrade å sin sida en annan storspelare i Kleber Saarenpää, som också nådde herrlandslaget på sin tid. Stäppen och Servia lever vidare som Vaksala SK, som snabbt fick en stark lokal förankring.

– Jag tycker att Vaksala har lyckats skapa en familjekänsla. En trygg atmosfär med bra ledare som inger förtroende och gemenskap. Sen jobbar vi mycket med närhet. Att förlägga det mesta av verksamheten på eller nära Årsta IP, säger Andreas Sandqvist.

Vad gäller seniorverksamheten så gör Vaksalas herrar sin tredje raka säsong i trean.

– Seniorverksamheten har stått stilla i ett par år, men vi har ändå varit hyfsat framgångsrika. För fem år sedan spelade herrarna i division 5. Nu är vi Uppsalas fjärde lag, efter Sirius, Dalkurd och Gusk.

Vaksalas damer spelar i division 2 efter att ha varit något av ett jojolag i några säsonger.

– Nu försöker vi blicka framåt och uppåt i seriesystemet. Ett mål är också att slussa in ännu fler av våra egna produkter på både dam- och herrsidan.