Logga in
Logga ut

Unik arena tar form i Gränby

VIP-loger, läktare för 6 200 personer, fem innebandyplaner, doserade löparbanor – och ett rum för spjutkastning! I tre stora plan

tornar IFU-arena upp sig på Gränby sportfält. Upp­salatidningen fick en privat guidning.

Har jag åkt fel? Är det här Ackis och inte Uppsalas modernaste arena? Fasaden med de gulröda plastlamellerna på IFU-arenan i Gränby och det nya parkeringshuset vid Akademiska sjukhuset är snarlika och ger ett värmande intryck till besökarna.

– Jag vet faktiskt inte varför båda byggnaderna har fått den utformningen, men när det gäller IFU-arena så var det ett krav i bygglovet att fasaden inte bara fick vara grå utan skulle ha dekorativa inslag, säger Max Österberg, byggprojektledare på NCC.

Många sportintresserade kanske mest känner igen honom från den slitna anläggningen alldeles intill. Max Österberg spelade under ett antal år i början av 2000-talet i Almtuna hockey, men leder nu arbetet med att få till arenan som kombinerar innebandy och friidrott. Väl inne i anläggningen slås man direkt av trämaterialet som använts överallt. Det är stora balkar, bjälklag och väggar i limträ.

– Det är ett bra material att använda och dessutom snällt mot miljön.

Här blir det match

Arenan har byggts för breddidrotten, men tanken är att innebandymatcher på elitnivå ska spelas i A-hallen och i friidrottsdelen ska stora nationella och internationella tävlingar anordnas.

– Här i A-hallen ska de stora matcherna spelas och det kommer bli en tajt publikupplevelse. Planen ligger i direkt anslutning till läktarna och man kommer även kunna se bra från restaurangen.

Till våning 1 kommer besökarna efter att ha gått upp för den framtida stora entrétrappan. Här kommer reception, kök och toaletter att ligga. Besökarna kan ta sig till vidare till våning 2 för att sätta sig på läktarna eller gå till BC-hallarna där bredd­idrotten kommer att hålla till. Det blir även ett stort antal omklädningsrum och ett gym i anslutning till A-hallen.

I fri­idrottsdelen byggs nu den ovala löparbanan. Här finns redan den korta sprintbanan, höjd- och längdhoppsgroparna, samt grusdelen för kulstötning.

– Det sista vi kommer att lägga på här är mattan. Det är ett känsligt underlag som inte får skadas och den kommer vara på här under sommaren för att torka, säger Max Österberg.

Sirius eller Storvreta?

Men vilket innebandylag kommer då få IFU-arena som sin hemmaplan? Både Sirius och Storvreta har visat intresse och nu pågår förhandlingar för att lösa den biten.

– Det handlar om att båda parter ska vara överens och det är något som vi jobbar med just nu. Även om vi har byggt för breddidrotten i första hand så tror jag att det kommer utövas mycket elitidrott här, säger Tomas Grönberg, VD på IFU arena AB.

För att få in pengar kommer troligen konserter, evenemang, mässor och andra aktiviteter anordnas i arenan.

– Vi måste hitta flera olika sätt att lösa finansieringen och då kommer det inte bara räcka med intäkterna från våra stadigvarande hyresgäster.