Logga in
Logga ut

Unga golfstjärnor slår ut i världen

Den ena är nyss hemkommen från British Open. Den andra siktar på lag-EM sista helgen i juni. I Isabell Ekström och David Nyfjäll har Uppsala två riktigt lovande golfess.

Isabell Ekström, 20, är i stort sett född ett driverslag från golfbanan Söderby som hon såg från sitt flickrums-fönster.

Med en duktig spelare i pappa Jonas, som är VD för hennes klubb GolfUppsala, var det inget snack om vilken sport hon skulle satsa på. Vid fyra årsålder började hon att spela regelbundet.

– Jag älskar golf och hade perfekta förutsättningar för att bli duktig inom sporten. Dessutom är jag väldigt målmedveten, envis och älskar att träna. Det är viktigt i en sport som golf, säger Isabell Ekström.

Solen påverkar

Det senaste året har hon studerat på Campbell University i USA och spelat massor av golf. Klimatet där borta tillåter en helt annan typ av satsning året om.

Flytten över Atlanten har fått Isabell Ekström att utvecklas ordentligt och hennes fina resultat ledde till British Open för amatörer i slutet av juni.

– För ett år sedan hade jag aldrig kunnat tänka mig att bli uttagen till en sådan stor och fin tävling, men det har gått väldigt bra på slutet. Tyvärr blev jag nog tagen lite av stundens allvar och klarade inte kvalet till själva huvudtävlingen. Men att bara ha varit med och spelat på Hillside Golf Club har varit fantastiskt.

Roligaste veckan

David Nyfjäll,19, tävlar för Upsala GK och blev nyligen uttagen till seniorlandslaget som tävlar i lag-EM i Berlin. Förra året var han med i pojklandslaget som kom på en fjärde plats i lag-EM.

Nu är målsättningen att Sveriges herrar ska förbättra sin bronsplats, men laget är ungt och konkurrensen i matchspelandet är stentufft.

– Det känns jättebra att ha blivit uttagen i seniorlandslaget. Visst är det svårare att tävla mot äldre spelare i stället för 17–18-åringar. Men målsättningen är så klart att laget tar sig vidare till slutspel och väl där kan allt hända, säger David Nyfjäll.

Bra i långa spelet

I slutet av juni vann han JSM i slagspel och förra året vann han även JSM i matchspel.

– Båda tävlingsformerna är sjukt roliga och har sin tjusning. Men matchspel är verkligen speciellt. Man spelar en mot en och ställs mot varandra och jag gillar den typen av mental utmaning.

Vilka är dina styrkor som golfspelare?

– Jag har alltid varit bra i det långa spelet, men i JSM fungerade mina inspel på green riktigt bra och jag har även förbättrat puttarna. Jag försöker att alltid bara fokusera på nästa slag. Det är viktigt att inte skena i väg i tankarna när man tävlar i golf, säger David Nyfjäll.

I sommar väntar många viktiga tävlingar för både ­David Nyfjäll och Isabell Ekström.

– Härnäst blir det JSM i Botkyrka och sedan väntar junior-EM samt Anna Nordqvist Open i Västerås. Dessutom är det klubb-SM så det är många tävlingar kvar att se fram emot, säger Isabell Ekström.