Logga in
Logga ut

Unga fäktare vill erövra Europa

Herrar och damer vann guld i lag-SM. Dessutom har klubben en drös individuella medaljer. Framtiden ser minst sagt ljus ut för Upsala fäktning och nästa vecka är det junior-EM i Bulgarien.

Gammalt och ungt

Att Uppsala har landets bästa fäktare är ett faktum. Men från 2003 och framåt genomgick Upsala Fäktning en generationsväxling och framgångarna uteblev. Tills alldeles nyligen, eller rättare sagt den senaste säsongen, då en offensiv satsning ledde till att både herr- och damlagen vann SM-guld.

– Flera framgångsrika fäktare från mindre klubbar runt om i landet har valt att tävla för oss. Viktoria Lejon flyttade hit från Malmö och Åsa Linde från Kungsbacka. Det har gjort att vi har ett riktigt slagkraftigt lag, säger Sofie Larsson, fäktare och tränare i Upsala fäktning.

Rida på vinstvågen

Hon var med i teamet som knäckte traditionellt starka Djurgårdens IF i finalen. Ett stockholmslag utan SOK-stödda Robin Kase som bor och studerar i Japan.

– Nu gäller det för oss att fortsätta utvecklas och behålla alla duktiga fäktare. Det blir en riktig utmaning. Att vinna en gång är bra, men att fortsätta vara bäst är det som räknas i längden, säger Sofie Larsson.

Hon har fått sina tidigare medaljrekord på juniorsidan slagna av klubbkamraten Linus Islas Flygare som i flera års tid ansetts vara landets bästa junior. Han vann förra året även individuellt SM för seniorer och är därmed Sverigeetta i fäktning. Så svaret på hur han ser på säsongen hittills är lite överraskande.

– Det har inte gått så bra. Jag är rätt missnöjd. Jag vet inte vad som är felet, men fäktningen stämmer inte, ­säger Linus Islas Flygare.

Vill vinna EM

Han var mycket besviken efter att ha förlorat OS-finalen för juniorer 2014. En lite oväntad silvermedalj som många andra skulle ha varit nöjda med, men så har Uppsalafäktaren också osedvanligt höga krav på sig själv.

– Jag ska bli bäst. Inte bara bäst just nu utan mitt mål är att bli bästa fäktare genom alla tider. Därför siktar jag på att vinna junior-EM i Bulgarien nästa vecka, säger Linus Islas Flygare.

Förutom tränaren Sofie Larsson kan Linus Islas Flygare och de andra skickliga juniorerna ta hjälp av rutinerade rävar som till exempel Joar Swenning och Tomas Lundblad, båda födda 1967. Passande för talangfulla Filip Eriksson, 16, som för första gången tävlar i junior-EM.

– Det känns rätt nervöst. Jag har inte satt upp något resultatmål utan ska bara dit och göra mitt bästa. Men topp 100 ska jag i alla fall komma, säger han.

Upsala Fäktnings Viktoria Lejon tävlar i U23 EM i vår och hon är nöjd med flytten norrut från Skåne.

– Allt fungerar väldigt proffsigt och strukturerat här. Jag får bra och mycket träning tillsammans med andra duktiga fäktare. Precis det jag behöver just nu i min karriär, säger hon.