Logga in

Succé för lopp vid vatten och på natten

På lördag äger loppet "6 sjöar" rum för fjärde gången. Den natursköna rundan i trakten kring Fjällnora lockar allt fler löpare. Och nästa vecka är det premiär för "Uppsala night run", nattloppet som ska bli en folkfest i centrum.

Jonas Pertoft, grundare och arrangör av 6 sjöar:

– Sedan jag drog igång 6 sjöar år 2016 har intresset ökat stadigt, det är jättekul. Förra året deltog 470 löpare och i år är prognosen 700.

Hur fick du idén?

– Jag är själv en fanatisk löpare och bor i Marielund. För några år sedan fick jag för mig att testa hur många sjöar häromkring som jag kan springa runt. Rekordet blev sex sjöar – Trehörningen, Ramsen, Norrsjön, Edasjön, Gårsjön och Funbosjön. Sedan insåg jag att sträckan var 42,2 kilometer. Exakt ett maraton. "Det här måste jag göra något med", tänkte jag.

Vad är det med 6 sjöar som drar folk?

– Två saker: löpning ligger i tiden och fler och fler löper. Och upplevelselöpning ökar allra starkast. Man vill inte bara springa runt, runt utan man vill göra något annorlunda. I vårt fall handlar det om att komma ut i naturen. Vi som bor här kanske tar naturen för given men de ungefär 160 utländska löpare påminner oss om att skogen och sjöarna är en jättespännande miljö. Själv tycker jag att det är en speciell känsla att springa runt en sjö. Man får kraft av att se det blå och glittrande vattnet. Och när man kommit i mål så kan man ta ett dopp.

Linus Jonsson, Sprocket Event, arrangerar Uppsala night run:

– Vi har planerat det här i två år och bestämde oss vid årsskiftet att "nu jäklar". Och det har rullat på över förväntan, vi är redan över 1 300 anmälda och jag tror att vi kan nå 2 000 deltagare. Nu har vi fått till en superbra citybana mitt i centrala Uppsala. Navet är S:t Eriks torg och Saluhallen. "Runners square" är på S:t Eriks torg och starten för loppet går i Carolinabacken. Sedan går banan runt bland annat Dragarbrunnsgatan, gågatan och längs Fyrisån.

Hur uppstod idén?

– Vi har känt att det saknas en riktig löpfest på kvällstid i Uppsala. Kvällstid innebär att det kan bli mer av en fest runt omkring loppet också. Vi har tittat på vad som lockar folk – både deltagare och åskådare – och det är aktivitetsbaserade lopp. På kvällen kan vi lägga till roliga saker som händer längs med banan. Vår största happening är att vi bjuder på en gratiskonsert med Orphei Drängar. Det kommer att bli helt sjukt – alla springer rakt förbi en 80-mannakör som står och sjunger på universitetstrappan. Sedan kan man få en klapp på axeln och ta en bira efteråt på Saluhallen där det blir lite after ski-känsla.