Logga in

Speglar stans sporthistoria

Björn Borg gräver snö på ett fält i Gränby. Nordkoreanskor blir fotbollsproffs i Bälinge. Sirius vill bli som Real Madrid men rasar ihop. Boken ”I backspegeln” samlar UNT-journalisten Håkan Lundhs artiklar om 89 klassiska sporthändelser i Uppland.

En vinterdag 1975. Björn Borg står på en åker i Gränby och gräver med en tennisracket i snön. Han är pälsklädd, med tom blick. Omringad av vindpinade kostymgubbar.

Det första spadtaget till UTK-hallen är ett av många guldkorn som bildar ”I backspegeln – 89 idrottsögonblick från Uppland” av Håkan Lundh, sportjournalist på Upsala Nya Tidning. Han har i flera år grävt fram ”backspeglar” med berättelser och bilder som den här.

– Jag måste ha en personlig relation eller känsla för händelsen, annars går det inte, säger han.

Artikelserien började med en kort tillbakablick varje lördag.

– Den blev ganska populär och jag fick epost och pappersbrev från läsare som tyckte att det var kul. Då började jag bygga ut texterna till reportage och intervjua personerna som de handlade om.

Bokens 89 kapitel berättar anekdoter om ett 20-tal idrotter i fler än 50 lokala föreningar. Ett reportage är längre än de andra. Det är Håkan Lundhs personliga favorit. Historien om den rika företagaren Owe Bergström som ville göra Sirius till Real Madrid men själv hamnade på kåken.

– Det fascinerar mig något enormt. Någon som offrar sin privata förmögenhet på klubben och går i personlig konkurs, men ändå stannar i föreningen och blir speaker. För att på äldre dagar, när han sitter i rullstol, ringa och be om att få komma in och se en match på Studenternas. Mannen som offrade allt för klubben. Det är ju så att man får tårar i ögonen.

På UNT är Håkan Lundh en institution. Han började på tidningen 1978, som 15-årig prao. Sedan blev han kvar. Än i dag så konsumerar han sport som andra andas luft. Fotboll, hockey, speedway och framför allt längdskidor är favoriterna.

Allt började i barndomens Österbybruk, med persiennerna nedfällda och VM-sändningar i hockey, fotboll och skidor på tv:n.

– Den kärleken till sporten som föddes då har aldrig gått ur. Många skulle nog tycka att det är extremt att jag kommer hem på kvällen efter att bevakat en Almtunamatch och börjar titta på inspelad hockey på tv:n, fast man vet resultaten.

Hur mycket sport ser du på en vecka?

– Det törs jag knappt tänka på. Men under halvåret när det är vintersändningar på tv:n så blir det hur många timmar som helst. Då tittar jag fyra–fem inspelade timmar varje dag, efter jobbet.