Logga in
Logga ut

SM och stjärnor på BMX-veckan

På lördag 30 juni börjar BMX-veckan i hela landet. Bland annat besöker den holländska världsmästaren Laura Smulders Uppsala för ett träningsläger med nordiska elittjejer. Veckan avslutas med SM-final på Uppsala BMX Arena i Gränby.

När Johan Waltari, SMK Uppsalas tävlingsledare för BMX, nyligen skulle inspektera arenan i Gränby så fick han en svettig överraskning. Med bara veckor kvar till årets stora BMX-event hade banan tusentals hål med misstänkta jordgetingar.

– Som tur är visade det sig vara ofarliga bivargar som hade sina larver i marken, säger han med ett skratt när händelsen kommer på tal.

Ingen fara alltså, de enda vildsinta flygfän som susar runt i Gränby den kommande veckan far fram på två hjul. BMX-veckan, 30 juni till 7 juli, är ett samarbete mellan landets åtta föreningar.

– Det mesta sker i Märsta, Älvsjö och Uppsala. Märsta och Älvsjö har lite bredare aktiviteter. I Uppsala inriktar vi oss på läger för BMX-talanger och SM.

Uppsalaprogrammet börjar med ”Tjej-clinic”, ett läger på måndag 2 juli där världsettan och världstvåan – systrarna Laura och Merel Smulders – flygs in från Holland för att instruera Nordens mest lovande BMX-tjejer.

– Det är första gången någonsin som systrarna är i Sverige och första gången som vi flyger in utländska instruktörer. Vi valde att inspirera de nordiska tjejerna, som inte har så många lokala förebilder.

SM för alla åldrar

På lördag 7 juli avslutas så BMX-veckan med SM-finalen som avgörs på Uppsala BMX-arena i Gränby.

– Det blir väldigt bra underhållning med alla sorters åkare – från små 5-åringar till dem som är uppåt 60 år.

SMK Uppsala har fördubblat sin BMX-sektion sedan den nya arenan i Gränby invigdes för tre år sedan.

– Vi är närmare 170 medlemmar nu och växer stadigt. Dels på grund av den nya platsen, där många passerar förbi och blir nyfikna. Dels har våra tränare styrt upp träningarna väldigt bra. För de yngre är träningarna lekfulla och för de äldre är tränarna lyhörda för vilka individuella behov som finns, i stället för att alla ska träna lika hårt.

Numera har klubben medlemmar i alla åldrar. Långt ifrån alla tävlar, många ser det bara som träning och social verksamhet.

– Samtidigt är det många som faktiskt börjar tävla efter att de har fyllt 40. Ibland har de barn som börjar med BMX och så ser föräldrarna att det där ser ju skitkul ut. Man köper en cykel och plötsligt står man där uppe på tävlingsstarten, säger Johan Waltari, som själv är ett levande exempel på det då både han och hans fru hade passerat 40 när de hoppade på BMX-vågen, sedan dottern blivit aktiv.

– Det är kul att träna och tävla ihop med sina barn. Man blir en BMX-familj.

För mig som närmar mig 40 låter det livsfarligt att börja nu?

– Haha, fördelen är att man vet att det gör ont att köra omkull. De yngre bara kör...