Logga in

Ska göra stans basket stor igen

Uppsala Basket storsatsar på bredden för att nå toppen. 40 ”förebilder” ska rekryteras från a-lagen för att locka ungdomar i Gottsunda, Stenhagen, Gränby och Sävja att börja spela basket. Målet med ”Från bus till basket” är 1 000 nya spelare på fyra år.

Uppsala Basket dam och Uppsala Basket ungdom gör en kraftsamling som ska få basketen att växa bland unga i Uppsala.

– Genom att bredda basketen ska vi nå toppen, säger Johan Waxberg, ordförande i Uppsala Basket ungdom, vid en pressträff i USIF Arena.

– Projektet kallar vi ”Från bus till basket” och det ska göra basketen mer synlig i Uppsala, säger Sonja Enzenberg, klubbdirektör i Uppsala Basket dam.

Tillväxten ska ske genom en satsning på stadsdelarna Gottsunda, Gränby, Stenhagen och Sävja.

– Vi placerar fyra ”hubbar” i områden där det har varit diskussioner om att det har varit lite oroligt. Om vi finns där på kvällarna så tror vi att vi kan få ungdomar att intressera sig för annat, säger Sonja Enzenberg.

– Vad gäller ungdomsverksamheten så har vi redan 700 ungdomar fördelade på 40 lag. Vi har ganska många lag i Sävja men tror att vi kan rekrytera betydligt fler i de andra områdena. Totalt hoppas vi på 1 000 nya spelare inom en fyraårisperiod, säger Johan Waxberg.

Uppsala Basket dam och Uppsala Basket ungdom – som är två olika föreningar men planerar en sammanslagning – är övertygade om att projektet har ett stort socialt värde för hela Uppsala.

– Självklart så letar vi talanger till våra lag. Genom att ta plats i Uppsala så kan vi också göra något bra för stan. Vi sätter barn i rörelse, får in dem i föreningslivet och visar att man kan satsa på något om man är tillräckligt motiverad.

Tanken är att a-lagsspelare på både dam- och herrsidan rekryteras som ”förebilder”. Genom samarbete med skolor i de fyra områdena ska spelarna sedan leda ungdomarna i aktiviteter på fritiden. Det kan handla om olika fritidsnöjen – men förhoppningen är självklart att de börjar gilla basket.

– Redan i dag så har basketen kommit långt med jämställdheten och integrationen. Det är ungefär 50–50 räknat på killar och tjejer som spelar basket. Och mängder av personer av olika nationalitet och från olika kulturer, säger Johan Waxberg.

– Om vi är ute i områden så kan vi få hela kompisgäng att börja med basket. Redan sedan tidigare så har det börjat ske i Sävja, säger Sonja Enzenberg.

Nu hoppas föreningarna på ekonomisk stöttning från kommun och näringsliv till projektet som rullar igång i höst. Ambitionen är cirka tio ledare, utbildade och avlönade, i vardera av de fyra stadsdelarna.