Logga in

Sista sommaren på sadeln

Uppsala Cycling Race Week kulminerar med helgens Scandinavian Race och Skandis GP. För Uppsalas Staffan Arvidsson McShane så blir det nog sista gången han tar den tuffa fajten mot alla tillresta proffs. Livet som elitcyklist, småbarnsförälder och doktorand börjar ta ut sin rätt.

Proffs från hela världen deltar i årets Uppsala Cycling Race Week. Liksom de senaste åren så är även Uppsalabon Staffan Arvidsson McShane en av deltagarna. Han tävlar i både lördagens Scandinavian Race och söndagens Skandis GP. 29-åringen stod förra året för karriärens största prestation när han tog ett individuellt SM-silver i tempoloppet. Något av en bragd för en amatör. Nu hoppas han kunna visa upp sig från sin bästa sida i hemmastaden. Tyvärr så har han nyss varit förkyld i fem veckor.

– Jag är föräldraledig på halvtid och blev smittad med förkylning på öppna förskolan. Det förstörde vårsäsongen, säger Staffan Arvidsson McShane som även har sin forskning på Uppsala universitet – där han doktorerar i farmaceutisk bioinformatik – att pressa in i tidsschemat.

Hur går det att elitidrotta, doktorera och vara småbarnsförälder samtidigt?

– Jag har en förstående handledare på universitetet och kan forska en del hemifrån eller på mina resor till cykeltävlingar och träningsläger. Nyligen var jag på Gran Canaria för att träna och då kunde både familjen och jobbet följa med.

Vad gäller tävlingarna i Uppsala så ser han lördagens Scandinavian Race som den häftigaste och mest prestigefyllda. Världens äldsta cykeltävling för professionella herrcyklister äger rum för 111:e gången i oavbruten följd. Men det är i söndagens Grand Prix, Skandis GP med sina många varv runt slottet, som han ser sina största chanser till att göra ett bra resultat.

– Banmässigt passar Skandis GP mig bättre, med Slottsbacken. Jag är lätt i kroppen jämfört med de flesta andra cyklister så backar passar mig bra. I lördagens långa, platta och blåsiga lopp så gynnas de som väger lite mer.

Har du någon hemmafördel?

– Nej, det skulle jag inte säga. Men det är alltid kul att tävla i Uppsala. Och visst, SM är stort, men Skandisloppet är det största som finns i Sverige, eftersom det är ett internationellt lopp. Sedan är det skönt att slippa resa, att man känner igen alla vägar och tävlar inför hemmapubliken.

Troligen blir den här säsongen den sista för Staffan Arvidsson McShane som elitcyklist.

– Jag ser det som sista rycket och det vore kul att göra lite resultat. Ett sista år medan pojken är tillräckligt liten, innan det blir förskola och ännu fler förkylningar.