Logga in
Logga ut

Sirius: ”Vi gjorde inget felaktigt”

Sirius misstänkte redan i juli 2016 att Kingsley Sarfo kontaktade och träffade minderåriga. Men klubben polisanmälde inte stjärnan. Två månader senare våldtog han en minderårig.

– Det är lätt att vara efterklok, säger Ove Sjöblom, ordförande för Sirius.

I fredags dömdes förra Sirius­stjärnan Kingsley Sarfo, som nu spelar i Malmö FF, till fängelse i två år och åtta månader för att ha våldtagit en minderårig flicka i Malmö.

I juli 2016 skickade en mamma mejl till Sirius fotboll och berättade att hon var orolig över att spelaren träffade hennes minderåriga dotter.

En källa till Uppsalatidningen berättar också att Sarfo under Siriustiden tog kontakt på nätet med en annan minderårig flicka från Uppsala.

Svårt kontrollera

När klubben fick mammans mejl hade tränarna och sportchefen ett möte med spelaren.

– Det klargjordes hur olämpligt det är att ha kontakt med minderåriga och att det är olagligt att ha sex med en person under 15 år. Klubben var tydlig med att han måste sluta med de här kontakterna och det lovade Kingsley. Efteråt fick vi inga indikationer på att han fortsatt med detta, men domen visar tyvärr att han har gjort det, säger Ove Sjöblom.

Även gromning är olagligt. Varför polisanmälde ni inte Sarfo och lät polisen utreda om han begått ett brott?

– Det är lätt att vara efterklok när man har all information om vad som hänt, men av det vi visste när mötet hölls så gjordes ingen polisanmälan. Han berättade att ingen sex med minderåriga förekommit och han lovade att upphöra med kontakterna. Vi kände att vi fått de svar vi ville ha under mötet med Sarfo.

Skulle ni kunnat agera på ett annat vis så att våldtäkten i Malmö inte inträffat?

– Nej, jag har svårt att se det. Det är oerhört tragiskt det som har inträffat. Vad spelarna gör på sin fritid kan vi som klubb inte kontrollera fullt ut. En sådan här speciell och ovanlig händelse är så otroligt svår att förutse och ha en beredskap för. Men domen visar att vi måste arbeta hårdare med förhållningsregler, moral och etik.