Logga in
Logga ut

Så ska Storvreta klara pressen att vinna guld

Alla räknar med att Storvreta når SM-final. Men Mullsjö vann första semifinalen och smålänningarnas fysiska spel kan sätta käppar i hjulet för storfavoriterna. Succévärvningen Tobias Gustafsson håller huvudet kallt för att inte få guldfrossa.

Det blev en ruskigt tuff och nervig batalj i IFU Arena i tisdags. När slutsignalen ljöd hade Mullsjö vunnit första semifinalmötet med 8-7 efter förlängning.

– Matchen innehöll väl det mesta. Mullsjö får matchen lite dit de vill efter att ha inlett bra med en tidig ledning. Sedan kan de spela på resultatet, men vi lyfter oss i andra halvan av matchen. Tyvärr var det för sent då, säger Tobias Gustafsson, back i Storvreta.

Vad behöver ni ändra i spelet inför resterande semifinalmöten?

– Vi måste inleda matcherna bättre. Det problemet har vi haft hela säsongen. Det handlar inte om att vi inte är på tå utan tvärtom går vi ut lite huvudlöst och kör på bara. Då glöms lätt försvarsspelet bort.

Tufft och fult

Mullsjö har överraskat många i slutspelet och visade styrka när de körde över Pixbo och vann med 4-1 i matcher. Storvretas semifinalmotståndare älskar att spela tufft fysiskt och alltid ligga på gränsen för det tillåtna.

Hålla högsta nivå

Retstickan David Gillek har en exceptionell förmåga att göra livet surt för motspelarna.

– De har ett jäkla självförtroende, känner att alla är emot dem och vill slå ur underläge. På Mullsjös hemmaplan ger publiken laget en extra boost och de är en farlig motståndare. Det gäller att vi håller uppe vår högsta nivå i spelet för då är vi ett bättre lag än Mullsjö och kommer att vinna.

Hur ska ni tampas med deras småfula spel?

– Jag personligen skiter i det. Om jag hetsar upp mig över vad Mullsjö-spelarna gör på planen så gynnar det bara dem. Vill de vara osportsliga så får de vara det. Det gäller att vi håller oss kyliga.

Trivs i frihet

Tobias Gustafsson har varit kanske det bästa nyförvärvet i hela ligan i år och producerat massor med poäng. Det har till och med gått bättre än vad han själv förväntat.

– I Linköping spelade vi mer strukturerat och disciplinerat. Det gällde för mig som back att tänka på defensiven i första hand, men i Storvreta har jag fått mer offensiv frihet. Jag trodde kanske att det skulle ta längre tid att anpassa mig, men Storvretas taktik passar mig och det syns även i poängproduktionen.

Tobias Gustafsson har en hel del slutspelsrutin efter att ha spelat SM-final två gånger med Linköping. Men det som fattas på cv:et är så klart ett guld.

– Det är det svåraste man kan vinna i innebandy. Visserligen har den internationella konkurrensen ökat de senaste åren, men det är fortfarande svårare att vinna SM än VM. Det skulle vara enormt häftigt med ett guld.

Alla räknar med att ni ska ta guld. Hur klarar ni pressen?

– Jag tror ingen i gruppen bryr sig om vad folk utifrån tycker utan däremot är pressen från oss själva väldigt stor. Alla vill vinna till 100 procent och vi sätter tuffa krav på oss själva. Vi vet vad vi kan och det gäller att få ut det på planen nu.