Logga in

Radiostyrt på Rörken – ingen barnlek

Varje vecka träffas ett tiotal entusiaster för att köra radiostyrda bilar på Rörken. Banan har de byggt tillsammans i över tio år. Nu hoppas Rörken RC på fler medlemmar, gärna ungdomar.

Tisdagar och torsdagar ses de vid Rörkens motorstadion i nordöstra Uppsala. Ett tiotal medlemmar, mellan 8 och 68 år. Uppsalatidningen tittar förbi på dagtid och möts av Jonny Tennare och Lars Arvastsson, två av klubbens pensionärer.

– Säsongen pågår tills vi fryser för mycket om fingrarna, säger Jonny Tennare.

Den här sommaren har tävlandet legat nere då klubben fortsatt bygga ut, dränera och finslipa offroadbanan som sedan två år har internationella mått, 320 meter lång och 4 meter bred med mängder av hopp och tvära kurvor på ett lapptäcke av olika underlag – konstgräs, gummimatta, träramper, betong och grus. Nästan allt byggt och betalt av medlemmarna.

Knäckt många ryggar

– Under den kurvan ligger 70 ton stenkross och där borta 120 ton blålera. Bara de här mattorna turf väger flera hundra kilo. Det är många ryggar som har gått här ute, säger Jonny Tennare.

De mekar lite, sedan smattrar bilarna i väg i 80 kilometer i timmen. Banrekordet är 35,7 sekunder. Jonny kör eldrivet och Lars på bränsle.

– Jag gillar lukten och ljudet av bränslebilar men som nybörjare bör du köpa en eldriven, begagnad tävlingsbil. De från leksaksaffären går sönder efter ett par varv, säger Lars Arvastsson som är klubbens gamla storstjärna.

Han har kört sedan tidigt 1990-tal och tog tre raka SM-guld 89-91. Drev en hobbybutik för RC och använde intäkterna till att tävla i hela Europa, på en tid när det var glödhett med radiostyrda bilar.

– Utomlands kunde man få 400 000 för en seger, rätt ner i fickan. Men när jag kom tvåa i SM så tappade jag sugen och lade av. Sen började jag köra här för några år sedan, säger Lars som även börjat tävla lite igen men känner att det är tufft att möta tonåringar som har bättre reaktionsförmåga och syn.

"De sitter väl hemma"

För Jonny och Lars är det sociala viktigast.

– Som gammal flygmekaniker gillar jag att skruva också men mest handlar det om skoj och skratt. När vi har kört klart brukar vi grilla korv, ta en öl och snacka skit, säger Jonny.

Andra svenska RC-klubbar har fler medlemmar och Jonny och Lars hoppas att Uppsalas ungdomar ska hitta ut till Rörken.

– Ungar som ser det här brukar bara stå och gapa – ”hur kan de köra så fort?”. Men om man är ung måste man ha skjuts hit. Det blir väl att de sitter hemma och leker vid datorn i stället, säger Lars.

Så får reportern testa att köra ett par varv. Kul är det, men knepigt. Ett ögonblicks okoncentration så kör buggyn av banan och hamnar på taket.

– Det är bra ändå, du tog dig ju runt banan. Typiskt tv-spelsgenerationen, säger Jonny och vänder upp bilen.