Logga in
Logga ut

Poya lever sin dröm

Poya Asbaghi är Upp­salagrabben som drog till Borlänge och blev den yngste tränaren i svensk elitfotboll. 30-åringen har lett sitt Dalkurd till en stark start på första säsongen i superettan.

Efter sina fyra första matcher i superettan har Dalkurd 7 poäng, lika många som Sirius och 3 färre än ledande Halmstad. Förra veckan bortaslog man just Sirius i Uppsala och i söndagens nykomlingsmöte besegrades Trelleborg med 1-0. Förväntningarna är också stora på Dalkurd, som bildades 2004 och blev dalalaget på allas läppar efter att på fem år avancerat lika många divisioner.

– Sett till försvaret var jag nöjd med matchen mot Trelleborg. Anfallsmässigt var det bara godkänt men som tränare vill jag ha mer, säger Poya Asbaghi som jobbar för en offensiv fotboll med stort bollinnehav.

Började på gården

Dalkurdtränaren kom från Iran till Uppsala som ettåring. Sedan ett par år är han Borlängebo. I höstas tog han steget från assisterande till huvudtränare och blev med sina 30 år den yngste huvudtränaren i svensk elitfotboll.

– Jag bodde halva uppväxten i Gottsunda och flyttade till Norby i tioårsåldern. Det var bara tio minuter bort men kändes som skilda världar, med helt olika kompisar. Att få växa upp i båda har gjort det lättare för mig att integrera mig och förstå olika sorters människor, säger Poya Asbaghi.

Fotbollshjärtat började dunka redan i Gottsunda. På gården samlades varje kväll runt 50 barn i samma ålder och spelade.

– Minst fyra lag lirade samtidigt. Skitkul var det och jag slutade inte spela förrän jag var 20 år.

Efter många år i Upsala IF hamnade fotbollskorna på hyllan, till förmån för högskolestudier i ekonomi. Så lärde han känna Andreas Brännström som tränade Sirius.

– Jag hade hoppat på som ungdomstränare i Unik och på tränarmöten så fastnade jag och ”Brännan” i timslånga fotbollsdiskussioner.

Poya Asbaghi blev andretränare bakom Andreas Brännström, först i Stockholmslaget AFC och sedan i Dalkurd.

Tog chansen

När Brännström valde att lämna klubben så ville Dalkurdspelarna se Asbaghi som ny tränare.

– Jag blev stolt. Det är inte många klubbar som ger en 30-åring chansen. Jag har hört att Bob Houghton var den yngsta som tränat i allsvenskan (27 år, reds anm) men i superettan kan jag vara den yngsta någonsin.

Kan det vara ett problem att du är så ung när du tränar spelare som landslagsmeriterade Dusan Djuric?

– Så länge jag har spelarnas respekt så är det inga problem. Jag förstår att en del tänker ”vad vet han?”, men vad de som känner mig och jobbar med mig tycker är det enda viktiga.

Vad har du för framtidsdrömmar nu?

– Min dröm är att jobba med det jag älskar och just nu gör jag det. Jag tänker inte längre. Ärligt talat har jag aldrig funderat på något större än att få vakna upp och jobba med fotboll.