Logga in

Påsk med spring i benen

Långhundra IF satsa extra på årets påskorientering. Helgen blir ett ”för-O-ringen” – året innan Uppsala får O-ringen i Uppsala – med tävlingar i Rasbo, Jumkil och Knivsta.

Knivsta har en stark och levande tradition av orientering. I dag har Långhundra IF ett hundratal aktiva medlemmar, varav hälften är barn och juniorer. Förra veckan ägde vårupptakten rum, med 60 barn, ungdomar och vuxna på plats. Och på skärtorsdagen arrangeras den traditionella Påskäggsorienteringen i Knivsta för elfte gången. Den brukar locka 500 orienterare.

– Då lever Knivsta upp. Det alltid är kul att det händer något på byn, säger Gun Inger Sahlberg, eldsjäl i Långhundra IF och ordförande för Staffansgården, som bland annat är klubblokal.

Nytt för i år är däremot att lördagens påskafton bjuder på sprintorientering i Västra Ängby, Knivsta. Här beräknas 1 500 deltagare tävla i evenemanget som ingår i den så kallade ”för-O-ringen”, inför att O-ringen äger rum i Uppsala 2020.

– Vi tror att orienterare från Dalarna, Medelpad och hela Norrland kan söka sig hit under tävlingshelgen då deras tävlingssäsong inte börjar förrän senare, säger Klas Birgersson, ungdomstränare i Långhundra IF.

Under påskhelgen arrangeras därmed fyra orienteringstävlingar i området runt Uppsala. På långfredagen är det nattorientering i Rasbo, påskafton sprintorientering i Knivsta och följande två dagar arrangerar OK Linne och IF Thor medel- och långdistanstävlingar i Jumkil.

– När påsken ligger som den gör i år så blev det en dag över, mellan tävlingarna i Rasbo och Jumkil. Där passade vi på att lägga in tävlingen i Knivsta, säger Klas Birgersson.