Logga in

Nu ska Sirius erövra futsal

Futsal är framtiden. Det anser Reza Rezaie, huvudtränare för Sirius nystartade seniorlag i futsal.

Svensk futsal är på frammarsch. För ett år sedan inledde Svensk Elitfotboll ett samarbete med Svenska Futsalligan (SFL), för att aktivt utveckla futsal i Sverige. Discovery köpte senare tv-rättigheterna till högstaserien, där lag som Hammarby, Djurgården och IFK Göteborg deltar. Och nyligen spelade svenska futsallandslaget landskamp mot Nederländerna i Uppsalas IFU Arena, för att synliggöra futsal i Uppland.

En som jublar åt utvecklingen är Reza Rezaie. Han jobbar ideellt som tränare för IK Sirius nystartade seniorlag i futsal.

– Min passion för futsal är jättestark – ännu större än för fotboll. Jag kommer från Iran som är jäkligt starka och högt rankade i futsal, ihop med länder som Brasilien, Portugal, Argentina och Ryssland.

Tidigare har Reza Rezaie framgångsrikt tränat Sirius pojk- och juniorlag födda -01 i fotboll på sommaren och futsal under vintersäsongen. Nu ligger han bakom den nya seniorsatsningen, där Sirius har ett lag i division 2 som drog i gång för två veckor sedan.

– Jag fick godkänt av styrelsen i Sirius och efterlyste spelare i facebookgruppen "Fotbollsnördarna". Vi hade några auditions och fick ihop 15–20 spelare, där även några av Sirius fotbollsjuniorer ingår. Jag har nio nationaliteter i laget. På sikt tror jag att vi kan ha både a- och b-lag i seriesystemet.

Sirius förlorade premiären mot Bengaliska FF (4–6), men följde upp med att krossa Gimo på bortaplan (9-1). Reza Rezaie tror mycket på lagbygget.

– De här spelarna vill utvecklas. De är skickliga men vi måste lära känna varandra och organisera laget ordentligt. Försvarsspelet är en utmaning i futsal.

Hittills har det inte varit helt enkelt att hitta lämpliga hallar för träningar och matcher. Än så länge äger Siriusträningarna rum två gånger i veckan, i Gottsunda sporthall och Gamlis sporthall i Gamla Uppsala.

Matcherna är utspridda över Stenhagenskolans och Valsätraskolans gymnastiksalar samt Västra Stenhagens sporthall.

– Det har varit en jakt på luckor och strötider. Jag vädjar om hjälp från kommunen, gärna med tre träningstider varje vecka i samma hall någonstans centralt i Uppsala. Jag förstår att innebandyn är stor och behöver hallar – men futsal måste få växa. Jag har pratat med folk på kommunen som säger att vi borde spela på konstgräs, men då har jag svarat att det är samma sak som att be innebandylagen att spela på konstgräs.

Målet är att en dag ta Sirius till högsta serien. Om det är möjligt och publiken strömmar till så vore IFU Arena en drömhemvist.

– Vi har höga ambitioner och jag tror att det är möjligt, även om det är en lång väg dit, säger Reza Rezaie.