Logga in

Nu ska KFUM Uppsala till eliten

Uppsala Basket är död – leve Uppsalas basket! När Uppsalas herrbasket börjar återtåget mot eliten är det med KFUM Uppsala som stans främsta lag. Den här veckan pågår en tryout för att hitta de sista pusselbitarna till lagbygget.

Uppsala Basket rasade som ett korthus. Bara tre år efter att ha spelat SM-final så gjorde en ekonomiskt utblottad förening tidernas fiaskosäsong – som slutade med att klubben lades ned.

Sedan dess har herrbasketens framtid i Uppsala varit högst oklar. Men så strax innan sommaren stod det klart att

KFUM Uppsala hade en plan. Föreningen hade i många år fungerat som en plantskola med ungdoms– och utvecklingslag för Uppsala Basket. Utvecklingslaget spelade i division 1 (landets tredje högsta serie) och hade aldrig någon ambition att klättra högre. Nu är läget annorlunda.

– Det finns inget elitlag i stan längre så intresset för oss är större än någonsin. Uppsala har många bra basketspelare som hör av sig. Förhoppningsvis kommer uppmärksamheten även att märkas av ekonomiskt, säger Anders Jonsson som har stor förväntan på sin tredje säsong som huvudtränare.

Inför säsongen 2019/2020 är KFUM Uppsala Basket stadens herrlag nummer ett. Målet är att direkt vinna basketettan och kvalificera sig för superettan.

– Det är svårt att säga vad konkurrenterna går för men jag ser ingen anledning till att vi inte ska ha den målsättningen, säger Anders Jonsson.

Bredvid sig får han Mannos Nakos, i en dubbelroll som spelande assisterande tränare.

– Äntligen drar det igång, det känns spännande. Hittills är det bara jag som har kontrakt men snart vet vi hur laget ska se ut, säger Mannos Nakos.

Du spelade med Uppsala Basket innan den klubben lades ned, var det självklart att fortsätta?

–Ja, för mig började allt i KFUM Uppsala så det känns bara rätt att avsluta där. Så länge kroppen håller fortsätter jag, för basketens skull. Jag har barn och i framtiden ser jag dem spela basket i ett Uppsala där basketen mår bra.

Nu pågår en tryout-vecka för andra spelare som vill försöka ta en plats.

– En klassisk tryout som pågår hela veckan, för att spelarna ska få en chans att visa upp sig. Totalt behöver vi mellan 12 och 15 spelare, säger Anders Jonsson.

Någon oro för lagbygget känner han inte. Redan nu så står det klart att flera tidigare KFUM-spelare vill fortsätta, liksom tidigare spelare från Uppsala Basket, och andra elitspelare som egentligen lagt skorna på hyllan men nu är intresserade av att göra comeback.

– I mitt huvud så är laget ganska klart. Sedan kan det alltid bli vissa överraskningar.