Logga in

Nathalie Björn: ”Jag är redo”

Hon är Vaksalatjejen som tagit sig ända till VM. Och Nathalie Björn är inte i Frankrike bara för att titta på. ”Klart att jag blir besviken om det inte blir någon speltid”, säger hon.

Nathalie Björn, 22, är uppvuxen i Uppsalas Årsta och Slavsta. I dagsläget är Årsta IP utbytt mot perfekta träningsplaner i franska Guichen. Vaksalatjejen har tagit sig hela vägen till VM.

– Vi har det bra här nere i Frankrike. Stämningen är väldigt bra och vi är taggade. För egen del är jag frisk och i form, säger Nathalie Björn ­efter en träning.

Har du tagit in att du är med i ett VM?

– Jag tror att det är först när jag kommer hem som jag får perspektiv på det och förstår att ”fan, jag spelade liksom ett VM ...”. Samtidigt är det påtagligt här också. Vi gick på stan igår och överallt satt planscher där det stod att ”VM sänds här” och sådant.

Vad är ditt mål nu?

– Att vara förberedd om och när jag får chansen att spela. Och att göra det så bra som möjligt på träningarna för att öka mina chanser till speltid och höja hela laget att bli ännu bättre.

Du säger ”om och när” du får spela?

– Jo. Man måste alltid vara redo.

Och om chansen inte kommer?

– Det är klart att jag blir besviken, jag vill ju alltid spela. Men det är inte sista chansen, peppar-peppar-ta-i-trä. Jag är ung och förhoppningsvis blir det flera mästerskap för mig.

I grunden är Nathalie Björn mittback, det är där hon oftast spelat i karriären och så även i nuvarande klubblaget Rosengård. Men i landslaget har hon även använts som mittfältare.

– Jag trivs bäst i back­linjen med hela spelet framför mig. På mitten blir det mer stress och det krävs mycket träning och huvudvridning för att komma in i det.

Du startade på mitt­fältet i genrepet mot Sydkorea, hur kändes det?

– Helt okej, även om jag hade önskat att jag var i ännu bättre form. Det var mina första 45 minuter på fem veckor, sedan jag skadade mig.

Från bänken har hon sedan sett VM-segrarna mot Chile­ (2–0) och Thailand (5–1). Sverige är redan klart för åttondelsfinal men först väntar torsdagens gruppfinal­ mot USA.

Hur ser du på dina chanser till spel nu?

– Det är Peter (Gerhardsson, reds anm) som bestämmer och vad han ställer upp med är upp till honom. Jag kan bara göra jag så bra jag kan på träningarna.

Det är Gerhardsson, Wikman, Sembrant och du ... Känns det tryggt att ni är så många från Uppsala i VM?

– (Skratt) Mest känns det tryggt att Sempan (Linda Sembrant, reds anm) är här. Vi pratar mycket och det är kul att vi kommer från samma ställe.