Logga in
Logga ut

Landets bästa gör upp i topptävlingen

Det känns som en evighet sedan, men 1994 vann Uppsala VBS SM-guld. I helgen är elit­volleyboll återigen i fokus med tävlingen Grand Prix i Fyrishov. Sofia Täcktor från Storvreta siktar på vinst inför hemmapubliken med sitt Örebro.

Det är nästan svårt att förstå att Sveriges herrar spelade EM-final i volleyboll 1989. Uppsala har inte heller rosat marknaden de senaste åren, men herrarna vann faktiskt SM-guld 1994. I dag finns inget lag i elitserien, men Uppsala VBS har en välfungerande juniorverksamhet.

– Det som fattas är så klart ett lag i högsta serien och vår långsiktiga målsättning är att ha ett lag i elitserien när förutsättningarna är de rätta, säger Anders Karlsson, ordförande Uppsala Volley.

Tog första pinnen

För tredje året i rad anordnar föreningen landets mest prestigefyllda tävling Grand Prix – där elitseriens fyra bästa dam- och herrlag tävlar.

– Visst smäller ett SM-guld kanske högre, men efter det så kommer helt klart en Grand Prix-vinst. Det här är ett bra tillfälle att få visa upp sporten för den breda massan.

Förra året vann Engelholm på damsidan och Falkenberg på herr. När det gäller damerna lyfter Sofia Täcktor, 26, från Storvreta men spelandes i Örebro, fram en annan favorit.

– Hylte/Halmstad har ett riktigt bra lag. Precis som oss har de en bred trupp och kan spela ett snabbt spel. Eftersom vi också har ett jämnt lag så finns det även vinstchans för oss. Men det blir tufft, säger Sofia Täcktor.

Förra året kom Örebro sist i turneringen, men Sofia Täcktor tror att laget kommer göra bättre i från sig i år.

– Det var stort för mig att komma hem och spela i ­Fyrishov inför familj och vänner. Nu fick de se vad jag höll på med och varför jag lägger ned så mycket träningstid på den här sporten. Dessutom gjorde jag första poängen för vårt lag och det kändes speciellt.

Förbättra tänket

Sofia Täcktor föddes mer ­eller mindre med en volleyboll i händerna. Hennes pappa är volleybolltränaren Janne Täcktor som även varit spelare själv.

– Det finns bilder på mig när jag är bara ett par månader gammal. Hur jag tar emot bollen med fingerslag, haha.

Efter att ha spelat i Uppsala VBS valde hon Sollentuna VBS för att satsa på volleybollen. Där blev hon kvar i fyra år, men de senaste två säsongerna tillhör hon Örebro.

Vad har du för styrkor och svagheter?

– Jag har alltid sagt anfall och block, men nu tycker jag att jag har blivit bättre på att läsa spelet längre bak i banan. Jag behöver bli bättre på den mentala biten. Att inte börja tänka negativa tankar utan fokusera på det jag har gjort bra under matchen.

– Mitt kortsiktiga mål är att få så mycket speltid som möjligt och det har jag fått rätt mycket också. Men långsiktigt vill jag så klart vinna SM-guld. Det är därför jag lägger ned alla timmar i gymmet, äter rätt och viger mitt liv åt volleybollen.