Logga in
Logga ut

Kraftpaket från USA ska rädda Uppsala

De amerikanska frälsarna är här. Uppsala Baskets herrar och damer har förstärkt med rik­tiga power players under korgarna. Nu ­hoppas lagen på att nyförvärvens styrka ska lyfta till slutspel.

Uppsala Baskets herrar har redan amerikanske Temjae Singleton (men som har svenskt pass) och damerna har poängsprutan Heather Butler.

Vad damerna däremot har saknat är en forward som hjälper laget i spelet under korgarna. I början på december kom Jalen O’Bannon från USA, men tränaren Henrik Johansson ansåg att hon inte höll måttet och hon skickades hem.

Nu är tanken att Korinne Campbell som närmast spelade i Spanien ska fylla hennes tomrum. Coachen Henrik Johansson låter mycket nöjd när han beskriver sitt nyförvärv som verkar ha funnit sig snabbt tillrätta i laget.

– Hon är extremt atletisk. En oerhört vältränad spelare som samtidigt är kvick på planen. Hon kommer att bli viktig för vårt spel och skänka en trygghet under korgarna. Korinne kan rädda upp misstag som vi gör längre upp på planen, säger Henrik Johansson.

Tränar extra

31-årige Korinne Campbell ska alltså vara en tung pjäs i den defensiva taktiken, men i debutmatchen mot Eos gjorde hon även 22 poäng, näst bäst av alla i Uppsala.

– Det motståndet passade henne väldigt bra. Hon fick stora ytor att röra sig på. Jag hoppas på en jämn poängfördelning från henne, men förväntar mig inte att hon gör så många poäng i varje match.

Hur är hon som person?

– Jag umgås inte så mycket med spelarna vid sidan av planen, men hon verkar väldigt professionell. Hon körde ett pass i gymmet innan träningen och var helt svettig när vi skulle köra igång. Jag märker att hon är van att kämpa och ta i så hårt hon kan, säger Henrik Johansson.

Amerikan från Island

Även för herrarna är den amerikanske väntetiden över.

Uppsala basket har länge saknat en center, men har nu fått in Jalen Jenkins i laget. Han spelade nyligen i KR Reykjavik på Island där han snittade 17,4 poäng, 9,3 returer och 2,7 assist.

Smart och snabb

Med 23-åringen på plats har coachen Kevin Gaines fått en spelartyp han har saknat i stort sett hela säsongen.

– Läget kring truppen har varit osäkert länge och vi ville ta in en spelare om Viktor Gaddefors försvinner. Dessutom ville vi inte ändra spelstil igen utan behövde en annorlunda center. Jalen Jenkins är inte den klassiska typen utan snabb, allsidig och bra passare.

Slutspel redan nu

Med sina 201 cm och 112 kilo är Jenkins en naturlig spelare att lita på under korgarna och Uppsala-fansen hoppas att han tar mängder med returer.

– Han har hittat sin roll snabbt och är en väldigt intelligent spelare. Han ökar våra chanser att nå slutspel och den närmaste tiden blir kul. För oss känns det som att slutspelet har börjat eftersom alla matcher är så viktiga.

Lagen i svenska basket­ligan får endast ha tre utomeuropeiska spelare i truppen och transferfönstret stängde den sista januari.