Logga in
Logga ut

Kadestam: ”Jag kan slå igenom stort i år”

Topprankad i Norden och kontrakt med Asiens största MMA-organisation. Efter en längre skade­frånvaro är Zebaztian Kadestam från Uppsala nu redo för comeback – och siktar på att vinna allting.

Zebaztian Kadestam är inne på sitt tionde år i sin satsning mot MMA-toppen. Han började med thaiboxning när han var 13 år på Perrys gym i Uppsala och beskriver sporten som hans räddning.

Strulig ungdom

Under uppväxten och tonåren kämpade han med kriminalitet som gjorde att han fick flera polisanmälningar mot sig och senare hamnade på ungdomshem.

– Jag testade judo som ung och har hållit på med kampsport väldigt länge. När jag fick upp ögonen för MMA började jag drömma om att bli bäst och satte tidigt mål att arbeta mot. Jag valde att satsa på det eftersom jag inte hade mycket att göra i livet.

När han var 18 år gammal sålde Zebaztian allt han ägde och köpte en enkelbiljett till Thailand. Han behövde ett miljöombyte och i det nya landet började han träna på Legacy Gym. Hård och målmedveten träning gjorde att han etablerade sig på den asiatiska MMA-scenen och blev en del av organisationen PXC.

– Det blev ett karriärsval för mig och tiden har gått fort sedan jag började min riktiga satsning men det känns inte som att det har gått tio år. Jag kände att om jag skulle lyckas och bli riktigt bra på något så var det MMA. Detta är min chans att göra något som jag brinner för, trivs med och vill göra. Jag gick all in och lever för det här dygnet runt. Jag gör hellre det här och lever fattig som en kyrkråtta än gör något som jag inte tycker om.

Besegrade favoriten

I juni förra året skrev han kontrakt med Asiens största MMA-organisation – One Championship – och i sin första match i den nya organisationen överraskade Zebaztian alla när han besegrade favoriten Luis Santos.

– Det senaste åren har jag brottats mycket mer än tidigare, tagit in en fystränare för att jobba med fysiken och jag har utvecklats mycket på mattan. Alla bitar börjar falla på plats, jag är rankad som nummer 80 i världen och fyra i Norden och det känns som jag knackar på dörren till nästa steg.

Bättre fajter nu

Nu förbereder sig Zebaztian inför nästa fajt som han hoppas sker snart och han längtar efter att göra comeback efter skadan som han ådrog sig förra året då han fick en fraktur på okbenet. Han blev avstängd från att tävla i sex matcher och blev tillgänglig för matcher igen i början av mars.

– Kroppen känns jättebra och jag tror verkligen att jag kan slå igenom stort det här året. Det har varit en lång uppbyggnad men nu kan det börja hända grejer på riktigt. Min plan är att ta mig till toppen och jag vill vinna allting det här året.