Logga in

Jossans nya mål: bli Mästarnas mästare

Hon har vunnit silver och brons i VM. Gjort 20 mål på 80-landskamper. Tagit SM-guld med Linköping. ­Josefine Öqvist är en av Uppsalas största spelare genom tiderna. Nu har hon ett nytt mål – att utmana om ­titeln i Mästarnas mästare.

Förra veckan avslöjades vilka idrottare som nu åker till Grekland för att tävla i den tolfte säsongen av Mästarnas mästare. Där återfinns bland annat Josefine Öqvist, som lade fotbollskorna på hyllan år 2014, efter en imponerande karriär. Hon började med Bälinge i damallsvenskan och slog igenom med dunder och brak när hon avgjorde VM-semifinalen mot Kanada år 2003. Tog SM-guld med Linköping 2009 och hann även med VM-brons 2011, EM-brons 2012 och ett utlandsproffsäventyr i Montpellier.

Vilka höjdpunkter från din karriär vill du se inklippta i Mästarnas mästare?

– Bilder från VM 2003 och VM 2011. Det blir nog väldigt emotionellt, jag kommer kanske fälla en tår, säger Josefine Öqvist på telefon hemifrån Hallstavik där hon bor med maken Stefan Lassen och barnen Stella, Charlie och Maximilian.

Redan inför förra säsongen undrade SVT om Josefine Öqvist ville vara med i programmet, men då var hon gravid och bar på Maximilian, som nyligen fyllde ett år.

– När de ringde nu igen så kände jag att ”det här vill jag göra”. Det verkar superroligt och så får man komma iväg till värmen och tävla lite. Oj, nu hällde min son ut en hel påse bilar här! Men det går bra.

Ligger du i hårdträning nu?

– Så fort jag kunde efter graviditeten så började jag träna, men jag kan inte träna som när jag var på elitnivå. Jag försöker göra två styrkepass och två löppass i veckan så jag känner mig ändå i hyfsad form. Jag är en sådan som måste träna, annars mår jag så dåligt.

Hur se du på konkurrensen?

– Jag tittade på deltagarlistan och kände att det här kommer bli tufft! Särskilt med motståndare som Susanna Kallur och Michel Tornéus, som är näst intill aktiv. Och så han Jörgen Kruth, vad är han? MMA-fighter? Han ser läskig ut (skratt), och sjukt bra tränad.

Hur mycket följer du fotbollen?

– Uppsalalagen har jag ingen vidare koll på men damallsvenskan och Montpelliers håller jag koll på. Och VM följde jag slaviskt. Jag såg alla matcher och tyckte att det var jätteroligt att det gick så bra för Sverige. Damfotbollen fortsätter framåt och det är kul. Nu skriver tidningarna mer än någonsin, och det förtjänar spelarna för allt slit de lägger. Hoppas de yngre får ännu bättre förutsättningar. Min Stella är sju år nu och jag hoppas att hon vill börja spela till våren.