Logga in

”Jag skiter i vad folk tycker”

Jens Tillman är en levande basketlegend med tio SM-guld på hyllan. Han är också tränaren som dömdes för drograttfylla och fick sparken från Luleå. Nu är han tillbaka i hemstaden Uppsala – där han ska bringa ordning ur kaos i klubben där allt startade.

Vi träffas en torsdag på Fyrishov. Nyduschade badgäster käkar kanelbulle i kafeterian. Efter intervjun ska Jens Tillman träffa styrelsen. De har mycket att prata om. Kontrakt ska förlängas och nya värvningar lockas över med mycket små medel.

– Budgeten är smalare än vad jag är van vid. Man väntar in något här och funkar inte det så måste man välja en alternativ väg. Allt tar tid när man försöker få ut det mesta av varje krona.

Med en dryg månad kvar till ligapremiären (25 september) står hittills bara Axel Nordström under kontrakt med Uppsala Basket.

Har du kontroll på läget?

– Jag har vetat länge vilka spelare jag vill ha men det är inte lätt. Spelare ställer krav. De vill ha lägenheter, luncher och annat. Inget sånt finns i nuläget. De är redo att skriva på men ingen från USA går med på att fixa sådant själv.

Ändå är han säker på att problemen går att lösa. Uppsala kommer att vara redo i tid.

Tillbaka på ruta ett

Jens Tillman och brorsan John växte upp i Rackarberget och blev två av flera lokala basketgrabbar som präglade Uppsala Basket i den nystartade Basketligan på 1990-talet. Karriären fortsatte i bland annat Plannja och Södertälje. Totalt vann han fem SM-guld som spelare och senare lika många som tränare. De senaste tre tog han med Luleås damer.

Men efter den senaste titeln gick saker snett. Den 28 maj 2016 fastnade Jens Tillman i en poliskontroll när han körde bil utanför Luleå. Ett urinprov visade att han hade amfetamin i kroppen. Han dömdes till böter för drograttfyllan och fick sparken som tränare för Luleå.

Hur ser du tillbaka på den perioden?

– Inte så mycket. Det var vad det var. Det är inget jag försöker gömma undan eller skylla ifrån mig. Jag ser inte tillbaka på det som ”åh gud, vilken lärdom” heller. Så är det inte även om alla andra säkert skulle svara så. Jag är den jag är och det där hände. Synd, tråkigt och så vidare men det har inte förändrat mig som människa. Samtidigt är det lätt att jag blir definierad utifrån det där och inte utifrån allt annat som jag har gjort. Men det kan inte jag styra över och jag skiter fullständigt i vad folk tänker och tycker om mig. Jag försöker vara en bra människa och tycker att jag är det.

Skulle samma sak kunna hända igen?

– Risken är väl lika stor som för vilken annan människa som helst, tror jag. Det är inget jag är orolig för.

Att han var drogpåverkad förklarar han med att han självmedicinerade mot adhd. Efteråt har han träffat psykolog och läkare. Till sist valde Jens Tillman att avstå från att få adhd-medicin utskriven.

– Vi försökte hitta orsakerna till min stress och hur vi kunde lösa det på andra sätt. Jag har mantran som jag upprepar för mig själv och undviker att hamna i stressade situationer.

Är det inte stressigt i klubben nu?

– Situationen är annorlunda men man får göra så gott man kan.

Hur känns det annars att vara tillbaka i Uppsala?

– Jag har familjen här – mamma, pappa, syskon och brorsöner. På så sätt är det fantastiskt kul.

Den här säsongen är Uppsala Basket tillbaka i Fyrishov, en historisk plats för dig antar jag?

– Ja, det är det ju. Men inte bara det. Uppsala Basket ska spela i Fyrishov. Det har alltid varit så och det är här vi har haft våra framgångar. Närheten till stan och all historia ... Fyrishov är hemma.

Förra säsongen sågs som ett fiasko, hur kan du höja laget?

– Det går inte att lova något, det finns nio andra lag i ligan som vill göra det bra och jag vet inte hur de bygger. Vi kan bara göra så gott vi kan och låta det synas på matcher och träningar att vi har en glöd och känner stolthet för det här klubbmärket. Vi kommer inte vinna varje match men publiken ska kunna se att ”jäklar, vad Uppsala jobbade hårt där ute”.

Håller det enkelt

Vad är din styrka som tränare?

– Jag har inga magiska formler, det handlar om att få folk att trivas och jobba hårt för varandra. Sista åren som spelare tränade jag flicklag här i Uppsala. Tjejer 90/91 fick mig att vilja jobba med det här. Jag såg hur man kunde påverka dem i en positiv riktning.

Jakten på segrar och guld är inte något han lägger stor vikt vid. Målet är att gruppen mår bra, kämpar och har roligt – då kommer poängen också trilla in.

– Vad som driver mig är att få spelare och folk runt omkring att jobba för något tillsammans. Och att få publiken att komma hit, att gamla som unga och flickor som pojkar ska tycka att det är kul att kolla på basket. Att se den glädjen i folks ansikten, att vi gör något bra för Uppsala.

Whiteboards och avancerade spelsystem får andra hålla på med. Jens Tillman håller det enkelt.

– Man måste inte göra basket så svårt. Det handlar bara om att stoppa den där bollen i korgen fler gånger än det andra laget.