Logga in
Logga ut

Hon kan vinna sitt tredje SM-bälte

Efter knappt tre månader i Thailand återvänder Sandra Godvik till Sverige för att ta sitt tredje raka SM-guld. Det är ett steg mot Uppsalabons resa mot att bli bäst i världen.

Årets svenska mästerskap i thaiboxning äger rum i Lomma 23-25 februari. Då ska Sandra Godvik försöka ta sitt tredje raka SM-guld.

De senaste veckorna har hon förberett sig i Thailand inför tävlingen med träning och matcher i ett tajt schema.

− Det är fullt ös och jag trivs med att träna mycket. Det blir ofta fem till åtta timmars träning varje dag förutom söndagar då det var vila, säger Sandra Godvik.

Tuffa pass

Under träningslägret tränar hon flera pass om dagen som bland annat löpning, thaiboxning och intervaller. En genomsnittlig dag kan börja med sju kilometer löpning på morgonen, följt av två timmar thaiboxning för mer springande och thaiboxning på eftermiddagen.

− Mina tränare vill boka matcher med så rutinerade motståndare som möjligt så jag växer snabbare och lär mig mer. I Thailand arrangeras galor flera gånger i veckan så det finns många matcher men det kan vara svårt att hitta bra motstånd i rätt viktklass. Jag sliter hårt eftersom jag vill nå mitt mål och jag hoppas få fajtas om en titel snart.

Driver center

Utöver sin egen karriär driver Sandra sedan i somras Uppsala Kampsportcenter tillsammans med Bodil Frick. Där arrangerar de olika sorters träningspass och vill inspirera människor till träning.

− Känslan på de flesta thaiboxningsgym är att man blir som en liten familj där alla hjälper varandra att utvecklas och det är fantastiskt. Sam­tidigt tror jag att en nybörjare kan lära mig saker om jag är ödmjuk och prestigelös.

I krogsvängen

För att kunna satsa på thaiboxning jobbar Sandra även på en krog i Uppsala och som personlig tränare. Hon är även coach för flera personer på Uppsala Kampsportcenter och hjälper dem att utvecklas inom kampsport.

− Det kan vara väldigt hektiskt och hårt under vissa perioder och jag får prioritera bort vissa saker som att träffa vänner och en del sömn för att hinna med allting. Tyvärr finns inte så mycket pengar inom thaiboxning och det är svårt att leva på att fajtas som tjej.

Slumpen avgjorde

Sandra upptäckte thaiboxning under en resa till Thailand för cirka fyra år sedan efter att hon provat på sporten av en slump. Sedan dess återvänder hon regelbundet till landet för att träna och gå matcher.

− Det är svårt att förklara varför jag fastnade för thaiboxning, det är flera saker som gör att jag älskar sporten. Det spelar ingen roll om man är nybörjare eller har hållit på i 35 år, det finns alltid något att lära sig eller utveckla, säger Sandra Godvik.

Bra på kickboxning

I början av september blev Sandra även nordisk mästare i kickboxning efter att ha besegrat norskan Aam Rosmo på kampsportsgalan Fight Night Bergen. Där gjorde hon debut i K1, tävlade i en lite högre viktklass och stod som segrare efter tre ronder.

− Det var sjukt kul att vinna en titel i en sport som inte är mitt huvudfokus och jag gick matchen för att utvecklas och lära mig. Jag gillar utmaningar och tackar sällan nej om jag erbjuds en match. Jag vet dock inte om jag kommer att gå fler matcher i K1 eftersom jag inte kände samma flow som i thaiboxning där man får använda fler vapen.

Nytt guld i sikte

Sedan hon började med thaiboxning har hon tagit två SM-guld och har en landslagsplats i klassen -48 kg. Även inför förra årets mästerskap förberedde hon sig med ett träningsläger i Thailand för att toppa formen.

− Jag kommer tillbaka till Sverige till SM för att hämta hem mitt tredje bälte, men det är fighting jag håller på med så vad som helst kan hända och alla har chans att vinna. Det vore även kul om det kom några nya motståndare i min viktklass.

redaktion@uppsalatidningen.se