Logga in
Logga ut

Hemmahopp siktar på första SM-guldet

Han ville egentligen ­börja med karate, men tränaren kom aldrig. I  stället blev det dartspel i Folkets hus källare. Nu är Daniel Larsson från Uppsala favorit att vinna sitt första singelguld när SM i helgen avgörs i Svandammshallarna.

Det byggs och har iordningställts många nya anläggningar där idrotter kan samlas i Uppsala, men dartspelarna är strödda för vinden. Några klubbar håller till på krogen Interpool medan andra tränar i lilla restaurang Apadanas källare där det finns sex banor. Största föreningen är Sirius DC som har fyra lag och deras hemvist är en lokal på Säbygatan med tio banor.

– Det går ändå riktigt bra för Upplands dartförbund tycker jag. Vi har stadigt ökat antalet medlemmar och många upptäcker den goda stämningen och sociala biten under tävlingar. Dessutom är det en fascinerande sport och jag hoppas att fler kan upptäcka det nu under SM, säger Janne Hedström, ordförande för Upplands dartförbund.

Räknar med guld

För fyra år sedan var det SM i Uppsala och nu är tävlingen efter en tid i Kalmar tillbaka i Svandammshallarna. Här ska cirka 300 tävlande göra upp på 35 banor. Finalspelet blir på en upphöjd scen med två exklusiva banor. Tävlingen börjar fredag 2 mars med old timer och öppet singelspel, lördag 3 mars är det herr/damsingel och mixed samt avslutningsvis dam- och herrdubbel på söndagen.

– Gemene man verkar tycka att vi bara står på puben och dricker öl. Visst dricks det en del mellan tävlingarna. Många tar en öl för att lugna nerverna och det kan låta lite märkligt. Men man ska veta att dart är en krävande sport som kräver full koncentration och under själva SM-spelet finns bara vatten att tillgå.

Hemmahoppet är lands­lagets Daniel Larsson som är från Uppsala, men tävlar för Stockholmsklubben SSDC för att kunna medverka i bättre seriespel. Han har många SM-tecken, men har aldrig lyckats knipa guldet i herrsingel.

– Det är mitt mål. Trots att konkurrensen blir hård med åtta–tio spelare som alla kan vinna så har jag ändå goda vinstchanser. Jag känner mig i riktigt bra form, säger Daniel Larsson.

Han bor sedan en tid tillbaka i Uppsala, men växte upp i den lilla orten Höljes i Värmland som är mest känt för rally­cross. Där fanns det inte mycket att göra för barn och unga.

Men när nyheten att Folkets hus källare renoverats och gjorts om till en karatelokal nådde tioårige Daniel och hans kompisar visste glädjen inga gränser. Vid invigningen hade bygdens alla unga samlats. Men den ut­lovade karateläraren dök aldrig upp. Besvikelsen var monumental.

501 gav 20 000 kronor

– En kock på en intilliggande restaurang tyckte synd om oss och satte upp tre dart­tavlor i stället. Och på den vägen är det. Jag gillade verkligen att man kunde tävla tillsammans med lite äldre ungdomar och ha kul över åldersgränserna.

Daniel Larsson är den ende i SM-sammanhang som lyckats få 501 poäng med bara nio pilar. Det är en magisk manöver i dart som endast ett fåtal svenska spelare lyckats med.

– Det blev väldigt uppmärksammat. En väldigt bra känsla var det och förbundet gick ihop och gav mig 20 000 kronor i prispengar eftersom de tyckte att en sådan prestation måste prisas.

Vad gör dig till en så bra dartspelare?

– Att jag alltid har en hög målsättning. Jag är bra på att hålla nerverna i styr och har läst idrottspsykologi. Dessutom har jag tävlat och tränat dart väldigt länge.