Logga in
Logga ut

Gottsunda vs Sävja på stans MMA-gala

Perry Segerqvist flyttar sin återkommande MMA-gala till IFU Arena. Lördag 26 maj brakar den 14:e upplagan av IRFA MMA Gala loss. I den ena av två proffsmatcher möts två Uppsalaprofiler – Robert Nyström och Firat Dogan.

Totalt ska 15 matcher avgöras i IRFA MMA Gala 14 på lördag 26 maj. Arrangör och grundare av organisationen IRFA (International Ring Fight Arena) är Perry Segerqvist som driver Perrys Gym i Uppsala.

– Intresset är bra, hela stan snackar om galan och ska vara där. Vi räknar med utsålt – två och ett halvt tusen åskådare, säger Perry som tidigare hållit utsålda galor i Fyrishov.

Varför flyttar du galan?

– IFU Arena är modernare. Där finns till exempel digitala storbildsskärmar som vi kan utnyttja. Det blir en UFC-upplevelse med samma känsla som de stora galorna.

IRFA MMA Gala 14 har två huvudmatcher, varav den ena är mellan två Uppsalaprofiler.

– Robert Nyström är uppvuxen i Gottsunda, men bor numera i Halmstad och tränar där. Han kommer tillbaka till Uppsala för att visa upp sig, det känns kul, säger Perry Segerqvist.

Motståndare är Firat Dogan, som växte upp i Sävja.

– Uppsala känns som hemmaplan även om det var länge sedan jag flyttade. Familjen bor kvar och mina syskon som kommer och kollar, säger Firat Dogan som numera bor i Stockholm och arbetar som systemutvecklare.

Tränar gör han dagligen på den kända klubben Allstars, ihop med Reza Madadi, bröderna Daniel och David Teymur och flera andra av landets främsta inom sporten.

– Min styrka är att jag är allround, bekväm både stående och på marken.

Vad har du för tankar inför matchen?

– Att jag ska läsa av på vilka områden jag är starkare än min motståndare och försöka driva matchen dit för att vinna. Jag hade aldrig tävlat om jag inte trodde på mig själv och det vore roligt med en seger på hemmaplan.

”Helt förälskad”

Firat Dogan jagar sin första seger som proffs efter att tidigare förlorat tre matcher. Han ser MMA som en stor passion och hobby, en sport han började med relativt sent efter att tränat olika kampsporter större delen av sitt liv.

– Det är så många olika moment, brottning, boxning och det bästa av alla kampsporter. En stor utmaning och man blir aldrig fullärd. Jag är helt förälskad i sporten. Kul att Perry arrangerar galor i Uppsala, för där finns potential.

Perry Segerqvist själv fick upp ögonen för MMA redan vid starten på 1990-talet. Från början var sporten mer av en spektakulär show, där det mesta var tillåtet och mästare inom olika kampsportstyper drabbade samman.

– Det såg lite annorlunda ut 1995 men jag förstod tidigt att det skulle kunna bli något stort. Det här med olika kampsporter som möts fascinerade publiken, liksom att man stänger in folk i en bur.

Sedan dess har intresset blivit enormt i hela världen. Och vad som tidigare avfärdades av många som blodigt barbari tas nu på mycket större allvar, som en taktisk och mycket krävande kampsport med tydliga regler.

– En del tycker att det är hemskt fortfarande. Men det roliga är att samma människor kan sitta och titta på en hel gala, säger Perry Segerqvist som planerar att hålla två nya IRFA MMA-galor till hösten. De är inbokade på IFU Arena i september och december.

– Att uppleva MMA live är hela grejen. Att sitta där när de går in i buren. Känna adrenalinet. Det är svårt att beskriva känslan, det är inte som att kolla på tv utan man måste vara där för att uppleva den.