Logga in
Logga ut

Flytten väcker känslor

Dalkurd ska kontakta Gusk om ett samarbete. Det framkom på ett i övrigt rätt stökigt uppföljningsmöte om flytten till Uppsala. Men hur ser stans kurdföreningar på att den forna Borlänge­klubben kommer hit?

Österängens IP, friluftsdagar och vattenkran i Ekeby. Stundtals var det ett spretigt andra möte om Dalkurd i Celsiusskolan. Men kritikerna är missnöjda med hur kommunen har hanterat frågan och oroliga över de idrottsliga förutsättningarna för Uppsalas övriga föreningar. På plats var även Dalkurd som meddelade att Gusk kontaktats för ett samarbete. Något som Gusk verkar ovetande om.

– Ingen har kontaktat oss. Vi har redan ett samarbete med Sirius och en egen ungdomsverksamhet så jag vet inte hur ett sådant upplägg skulle se ut, säger Kenneth Ågren, ordförande Gusk.

Men Dalkurds sportchef Adil Kizil förtydligar och säger att han bara har pratat med Gusks assisterande tränare om att få till samarbetsdiskussioner.

– Vi kommer även föra dialog med flera andra Uppsala­föreningar för ett eventuellt samarbete när allt lugnar ned sig med flytten, säger han.

Stora ambitioner

I Uppsala Kurd, landets näst största kurdförening med flera framgångsrika ungdomslag, ser man med skräckblandad förtjusning fram emot att Dalkurd kommer till Uppsala.

– De flesta är givetvis glada, men det väcker även en del frågor. Uppsala Kurd har också stora ambitioner och vi är ganska lika i vårt tankesätt. Är det bästa då att samarbeta mer eller arbeta vidare på varsitt håll? Och är den här staden stor nog för två invandrarföreningar med kurdiska rötter? säger Ferhat Anik, styrelseledamot i Uppsala Kurd.

De allra flesta i föreningen är ändå positiva till ett eventuellt samarbete, men det är för tidigt att säga hur det i så fall skulle se ut.

– Vi har inte kommit till det stadiet ännu utan Dalkurd får väl etablera sig här först så får vi se sen.

Är det aktuellt att slå ihop föreningarna?

– Alltså, det är klart att vi har diskuterat olika framtida scenarion, men det går inte att uttala sig innan styrelsen har något konkret att gå på. Många i Dalkurd känner folk i Uppsala Kurds styrelse och deras ordförande var med under Uppsala Kurds första årsmöten, säger Ferhat Anik.

Kurder kommer hit

I Uppsala finns ett tiotal kurdiska föreningar som inte är kopplade direkt till idrottsvärlden utan arbetar mer med kultur och politik. De tror att Dalkurds flytt får stor betydelse för Uppsala.

– Kurder från andra städer kommer säkert hit och handlar, äter mat och besöker stans sevärdheter. Media kommer att fokusera mer på Uppsala också. Dalkurd är en fin symbol för vårt folk och kampen för frihet, säger Wahid Badki, vice ordförande för Kurdiska kulturcenter.

Är det ditt favoritlag?

– Sirius är fortfarande mitt första val, men det blir spännande att se vilka mitt hjärta ska följa. Det kommer i alla fall bli kul att följa två lag.

Även Kurdiska solidaritetsföreningen är förväntansfull.

– Vi visste inte att de skulle komma hit, men nu är vi redo att hjälpa till med framför allt aktiviteter för unga. Dalkurd har inte kontaktat oss, men vi vill gärna stötta och samarbeta med både Uppsala Kurd och Dalkurd, säger Amir Babakiri, ord­förande för Kurdiska solidaritetsföreningen.