Logga in
Logga ut

Flygande formation fixar guld i tunnel

Är du höjdrädd men vill ändå sväva fritt i luften? Då kanske flygning i en vindtunnel passar. I helgen avgörs SM i Indoor Skydiving och Uppsalas Johan Hansson siktar på vinnande formationer när det blåser i nästan 300 km/h.

Det låter som ett perfekt sätt för alla som inte alltför gärna kastar sig ut från ett plan på 10 000 meters höjd, men ändå vill trotsa Newtons tyngdlagar och sväva fritt som en fågel. I Bromma utanför Stockholm finns landets första och Europas högsta vertikala vindtunnel där glada amatörer och festgäng trängs med mer tävlings­inriktade fallskärmshoppare.

Träning på vintern

I helgen avgörs vilka som är Sveriges bästa i Indoor Skydiving och en av de tävlande är Uppsalas Johan Hansson.

– Under vår och sommar hoppar jag fallskärm, men vindtunneln är ett perfekt sätt att träna under den kal­lare delen av året. Känslan när de stora fläktarna sätts i gång är precis som när man kastar sig ut från planet. Men i tunneln kan man göra 60–100 ”hopp” på en dag och är man ambitiös så hinner man under samma period kanske 10–12 vanliga fallskärmshopp, säger Johan Hansson.

Säkert fritt fall

Horisontala vindtunnlar har använts enda sedan i slutet av 1800-talet för att till exempel prova luftmotståndet hos bilar, flygplan och helikoptrar. Men i en vertikal vindtunnel blir känslan en annan när tyngdkraften upphävs.

– Det är en fantastisk möjlighet att få känna på ett fritt fall, men under mycket säkrare omständigheter. Det är häftigt att lyfta från marken och uppleva att man flyger.

Lottade formationer

Indoor Skydiving är än så länge en väldigt liten sport i Sverige. När SM avgörs medverkar i stort sett alla landets utövare, kryddat med några tävlande från Litauen och Finland. Det finns fyra olika discipliner och Johan Hansson tävlar i formation sky­dive. Tillsammans med sina tre medtävlare i laget SqueezeBox ska han bygga så många formationer som möjligt under 35 sekunder. Formationerna lottas innan tävlingen och är samma för alla lagen.

Hängivna utövare

– För att bli riktigt duktig krävs det ett stort intresse. Det går åt mycket tid och vi har tränat hundratals timmar. Dessutom måste skickliga utövare ha bra motorik, balans och kroppskontroll, säger Johan Hansson.

Det är andra året i rad som han tävlar i SM, där de främsta kan få chansen att representera Sverige på VM i Indoor Skydivning.

– Främsta målsättningen är att vi i laget ska lära oss mer och ha roligt. Givetvis vill vi åstadkomma bra resultat, men det viktigaste är inte att placera oss högt. För mig är gemenskapen och den sociala biten med fallskärmshoppning och Indoor Skydiving det viktigaste, säger Johan Hansson.