Logga in
Logga ut

Flex fixade målfesten mitt på blanka dagen

Krogen full med folk en vanlig måndagseftermiddag. Givetvis är det fotbolls-VM och Sverige som lockar. I måndags måljublade Flustret­besökarna i kapp när gamle Granen straffade Sydkorea.

Matchstart klockan 14 är inte optimalt för måndag-fredagsknegarna. Men nu för tiden finns en hel del flexibilitet i arbetstiderna och många Uppsalabor såg Sveriges premiärmatch mot Sydkorea trots vardagens krav. Två av dem var Lotte Zetterblom och Sirkka Zackrisson som stämplade ut lite tidigare från jobben för att bege sig till Flustrets terass.

– Ja, det var inga problem. Den här matchen vill man inte missa för allt i världen. Det var bara att använda flextiden till det och jag tror Sverige vinner med 2–0, säger receptionisten Sirkka Zackrisson.

Varför blev det krogen och inte hemma?

– Det är smaskiga hamburgare här. Och stämningen börjar ta sig. Vi är opitimister, tror på en stark svensk insats, och ännu mer jubel snart, säger Lotte Zetterblom som jobbar på bank.

Bra sikt från scen

På en typ av ”gräddhylla”, alltså lilla scenen mittemot huvudscenen där storbildsskärmen är placerad, sitter bland annat Christoffer Eklöf och Adam Hanning på varsina stolar. Nedanför står hundratals och följer matchen men från deras upphöjda plats syns skärmen bra.

– Jag har sett alla matcher i VM hittills och kommer att kolla på så många jag bara kan. Den här matchen måste Sverige vinna. Och det kommer de att göra, säger ­Christoffer Eklöf.

Hopp mot tyskarna

I den 65:e minuten blir det plötsligt tvärtyst på uteserveringen och inne i festlokalen. Mittbacken Andreas Granqvist (av alla människor) stegar upp för att ta straffen. Ett par sekunder senare hörs det förutspådda måljublet. 1–0 till Sverige står sig och på midsommardagen möter Sverige världsmästarna Tyskland.

– Vi får se om man orkar upp då, haha, men som tur är spelas den på kvällen, säger Lotte Zetterblom.

Kompisen Sirkka Zackrisson har nu fått upp hoppet rejält.

– Jag tror vi kan få med oss poäng. Kanske kan vi avgöra på straff igen?