Logga in
Logga ut

Engelska bottenlag lyfts upp av Uppsalaförfattare

Njurpaj, köttbuljong och real ale. Brunt tegel och fallfärdiga arenor. Och lokala lag som ger allt på planen, så klart.

Detta är drömmen för många Englandsälskande fotbollsupportrar som ledsnat på pengacirkusen i Premier League.

Uppsalabon Erik Westin och två vänner skrev en bok om klubbarna i Londons utkanter.

– Jag gillar inte England i allmänhet, har aldrig brytt mig om brittiska deckare eller historiska dramer om sekelskiftet. Jag bryr mig bara om musiken och fotbollen. Nattlivet och asfalten.

Uppsalatidningen har tidigare skrivit om Uppsalabon Erik Westin, prisbelönt formgivare och fotbollsupporter som bland annat gjort de uppmärksammade retroaffischerna som sitter uppe på stan inför Sirius hemmamatcher.

Charm på lägre nivå

Han har även en flitig Londonresenär, med fler än 30 resor bakom sig. Punkmusiken tog honom till den brittiska huvudstaden redan på 1970-talet, för att se spelningar med bortglömda band som The Members och The Ruts.

Sedan vaknade fotbollsintresset, och han såg lag som Arsenal och Chelsea. Kring millennieskiftet kände han att fotbollen i högstaligan hade förlorat sin charm.

– Premier League har blivit en stor cirkus. Skitdyra matchbiljetter och lag som är enorma företag med promotionturnéer ute i världen.

På lägre nivå finns traditionen kvar. Alla har råd att köpa biljetter och hela grannskapet sluter upp på sina lokala pubar inför lördagsmatcherna.

Bra bemötande

Nu har Erik Westin, ihop med kompisarna Peter Johansson och Johan Åberg från Stockholm, gjort en bok om sin passion för Londonfotbollen i de lägre divisionerna. Under tre år reste de runt på halvt fallfärdiga arenor och intervjuade de mest brittiska av britter. Nu är Are you here for the game? - Fotboll i Londons utkanter klar.

– Ett av våra teman i boken är hur många supportrar som bytt favoritlag. Från till exempel Arsenal till smålag i de lägre divisionerna.

Klubbarna är i boken indelade i kapitel efter väderstrecken, med ett längre reportage och flera kortare texter om lagen.

– Vi fick ett oerhört bra bemötande från alla klubbar och supportrar. Ju längre ned i seriesystemet vi kom, desto mer hjälpsamma var klubbarna.

Fyra klubbar – Brentford, Leyton Orient, AFC Wimbledon och Barnet – presenteras närmare, med långa reportage.

Trion går på deras matcher och varvar intervjuer och matchreferat med historiska återblickar.

Föll pladask för boken

Supportrarna de pratar med är ofta kluvna. Visst ser de charmen med att harva runt i lägre divisioner, men de drömmer om nya arenor och avancemang i seriesystemet.

– Det är ett återkommande dilemma. Alla klubbar vi besökt har planer på att bygga nya stora arenor och drömmer om att utveckla sina klubbar. Det är klart att de vill, det är väl bara vi främlingar som vill ha det som det är, säger Erik Westin och skrattar.

Fotbollsjournalisten Erik Niva föll pladask för boken när han fick läsa ett förhandsexemplar. Han har författat förordet, där han slår an tonen:

”Det är ju en missuppfattning att fotboll går ut på att vinna. Fotboll handlar i stället om en brokig gemenskap och en tillåtande samhörighet. Om tradition, identitet och särart. Om att förlora hemmapremiären mot Derby med 4–1 och att stå kvar ändå.”

Fotnot: Are you here for the game? ges ut av Idrottsförlaget och släpps på bokmässan i Göteborg 25 september. Releasefest på Östgötakällaren i Stockholm på lördag 19 september, sedan i Uppsala på Sjuhelvetes Gluggar lördag den 10 oktober.