Logga in
Logga ut

Eldsjäl får barn att brinna för badminton

Paniz Yousefi brinner för att få barn och ungdomar att börja röra på sig och spela badminton. Därför startade hon träningar i Gottsunda och hon hoppas utveckla projektet ytterligare.

– Stopp! Jag har vunnit.

Segerropen blandas med dabbande och utsträckta armar. De samlade barnen har fått dra varsitt kort från en kortlek och ska komma upp i det antal poäng som siffran visar. Fyra är lägst medan ingen vill ha kungen som innebär 13 poäng och tar längst tid att nå.

– Bra jobbat, kom hit så får ni nya kort, säger Paniz Yousefi som leder träningspasset i Gottsunda sporthall.

Varje söndag samlas tre olika åldersgrupper för att träna och spela badminton. Först ut är de som går i lågstadiet, de följs av mellanstadiet och sist kommer tonårsgruppen som startades till den här terminen.

Besökte 18 skolor

Badmintonträningarna i Gottsunda startades i början av 2016, i samarbete mellan kommunen och Fyrisfjädern. Målet är att integrera barn och unga in i samhället genom sporten. När Paniz Yousefi blev tillfrågad om att bli involverad tackade hon snabbt ja.

– Vid första tillfället deltog inte många men ju mer tid som gick desto fler hörde talas om träningarna och dök upp. För varje termin som gått har antalet deltagare ökat, säger Paniz Yousefi.

Tidigare hade hon spelat och varit tränare i föreningen men inte gjort något liknande som hon nu gav sig in på. Hon började planera, fundera och förbereda öppna träningar som riktade sig till barn. Hon satte själv upp affischer och besökte 18 skolor för att berätta om projektet.

– De som anmäler sig till träningarna blir även medlemmar i Fyrisfjädern och får träna i föreningens lokaler, gå gratis på alla elitseriematcher, vara med på läger och andra event.

Startade Tjejsportis

I höstas började Paniz med Tjejsportis, där hon blev vald som ledare av Upplands idrottsförbund, som riktar sig enbart till tjejer för att idrotta. Den satsningen hålls två gånger i veckan där deltagarna kan prova på vilken sport de vill med allt från fotboll till kampsport.

– Tjejerna får väldigt stor frihet att vara kreativa och träna på sina egna villkor. Jag ville starta en liknande grupp ett tag och den handlar om att få tjejer att träna och komma in i olika verksamheter inom idrotten. Tyvärr hade jag inte möjlighet att fortsätta som ledare på Tjejsportis efter jul.

Fick stipendium

I mitten av maj förra året tilldelades hon Jan Åhrbergs Ledarstipendium av svenska badmintonförbundet för sitt engagemang och sin vilja att utveckla badmintonsporten. Bland annat lyfte kommittén fram hennes arbete med integration och ökad mångfald genom projektet i Gottsunda.

– Min plan för framtiden är att utveckla verksamheten och jag hoppas kunna sprida mitt budskap om att integrera barn in i samhället genom idrott. Jag har skrivit en projektplan för tre år som jag inte kan avslöja men den ser lovande ut.