Logga in
Logga ut

De duckar bollar på kvalborg

För vissa är kvalborg dagen då studentmössan dammas av eller frigolitflottarna finslipas. För andra är det en dag för dodgeball.

I år arrangeras Kvalborg Dodgeball Championship 2018 på Campus1477 Blåsenhus – och alla är välkomna att spela eller titta på.

Förra året kördes en testturnering och i år blir dodgeball på allvar en del av valborgsfirandet. Kvalborg Dodgeball Championship 2018, på söndag 29 april, arrangeras på beachplanerna vid Blåsenhus av Dodgeball Sweden, som är namnet på både riksförbundet och det svenska landslaget i sporten.

Dodgeball är alltså tävlingsformen av det som på skolgymnastiken oftast kal­lades spökboll, men med mer uppstyrda regler (och utan plintar). Kortfattat: sex spelare i varsitt lag, på varsin planhalva, försöker träffa varandra med fem bollar som är i spel samtidigt.

Bjuder in alla

– Vi anordnar turneringar runt om i Sverige och fokus är alltid på att ha kul. Målet är att sprida sporten, säger Eric Engström, spelare och en av de drivande bakom Dodgeball Sweden.

Såväl studenter som icke-studenter är välkomna att delta (föranmälan krävs, kolla facebook för info) eller titta på. Ett tiotal lag från Uppsala och Stockholm är anmälda hittills.

– Dodgeball är en av de verkliga lågtröskelsporterna och alla får plats i ett lag. Det är väldigt välkomnande. Min egen sportbakgrund är som handbollspelare på mellanhög nivå. Men jag var lite trött på machoidealen i sportvärlden. Då är det fint med en idrott där alla är välkomna och man bara är snälla mot varandra. Där man kramar om en motståndare som har fått en boll i ansiktet.

Eric Engström har duckat bollar sedan sporten introducerades i Sverige för nio år sedan. En kompis till honom importerade konceptet efter att ha prövat på det i New York år 2008. I början var det några hipsters på Söder i Stockholm som träffades en gång i veckan. Sedan tog det fart på allvar.

Oseriös motkraft

– Nu är vi cirka 200 aktiva spelare som spelar varje vecka. I sommar arrangerar vi SM i Rålambshovsparken i Stockholm. Och i Europa har sporten växt explosionsartat. EM spelas varje år, oftast i Italien, England eller Österrike.

Medan till exempel engelsmännen tar allt på tokallvar (och är bäst) har svenskarna i EM blivit något av knasbollarna i klassen.

– Starka krafter vill göra dodgeball mer seriöst. Vi försöker bromsa den utvecklingen. Vi utgår ifrån att ha kul, och kan vi inte vinna så försöker vi vinna publiken. Svenska landslaget är känt för att vara spexigt och bjuda på det lilla extra. Vi kallar oss ”Harlem Globetrotters of Dodgeball”, med lite sköna kast bakom ryggen och 360 graders hoppskott.

Dodgeball växer även i Uppsala, med träningar varje vecka på Campus1477, inomhusturneringar på vintern och en tävling i augusti för studenter.