Logga in
Logga ut

Dansstjärnor gräver guld igen

Uppsalaborna Anna Forss och Jakob Bergelin tillhör världseliten inom den amerikanska dansen lindy hop. Nu återvänder de till USA för att delta i VM – där de vunnit guld i tre år på raken.

Dansen lindy hop har färdats en lång väg. Från födseln på 1920-talets nattklubbar i Harlem till att i princip dö ut efter andra världskriget. För att sedan genomgå en renässans på 1980-talet – mycket tack vare att svenska buggare tagit den akrobatiska och fartfyllda dansen till sina hjärtan. Lilla uppländska Herräng (snarare än Harlem) är i dag ett lindy hop-Mecka, med tusentals deltagare i världens största lindy hop-läger varje sommar.

Dansat sedan barnsben

Och i Uppsala bor två av värdens bästa utövare. Anna Forss och Jakob Bergelin upptäckte lindy hop som barn i Luleå. I 15-årsåldern blev de danspartners, några år senare kära, och i dag lever de två 23-åringarna tillsammans i Uppsala där de försörjer sig på lindy hop. De lär ut dansen, uppträder med shower och tävlar i de största internationella mästerskapen.

– Lindy hop är en fri och energifull dans. Lite mindre styrd av regler än bugg, säger Jakob Bergelin.

– Och så gillar vi verkligen musiken och klädstilen, säger Anna Forss.

Hela paketet kring dansen – kläderna, musiken och vurmen kring amerikansk kulturhistoria – har troligen bidragit till ett växande internationellt intresse för lindy hop i både Europa och Asien. Det gör att Anna och Jakob kan resa runt och leda workshops i andra länder. Båda har tidigare studerat i Uppsala men hoppat av och satsat helhjärtat på dansen när de insett att det går runt.

På väg till USA

Uppsalatidningen träffar dem inför en träning på Fyrisskolan. Ett par dagar senare ska de till USA för att delta i workshops och sedan (24–25 augusti) tävla i det inofficiella världsmästerskapet, International Lindy Hop Competition (ILHC) i Washington. En tävling som de har vunnit flera gånger, i flera olika klasser. Bland annat har de tre år på raken vunnit den prestigefyllda Pro Showcase-klassen.

Det är hård träning som tagit dem till toppen. Inte bara dansträningen som pågår dagligen, de tränar ”jäkligt mycket” säger de själva och då ingår både löpning och styrketräning på gym.

Vad tycker amerikanerna om att ni kommer och dominerar i ”deras” dans?

– De är nog ganska fascinerade över att lindy hop är så stort i Sverige, säger Jakob.

– Och så tycker de att vi är jätteunga. De flesta amerikaner som håller på börjar med att dansa socialt, sedan kanske de undervisar innan de börjar tävla och peakar i 30-årsåldern. I Sverige tävlar vi från början, säger Anna.

Ingen dans på rosor

Allt har också sitt pris. Det sliter på kroppen att dansa i snabbt tempo med höga hopp och andra tvära rörelser. Jakob har haft problem med ryggen och Anna har dragit axeln ur led fyra gånger. Men några planer på att sluta har de inte.

– Vi vill vinna fler guld, i ännu fler klasser. Man vill ju vara bäst, säger de och skrattar.