Logga in

30-åring hyllar klubb­ikonen

Dags för Storvreta IBK att fira sitt 30-årsjubileum. Kalaset äger rum i samband med lördagens matcher. Samtidigt hyllas den spelare som blivit en symbol för hela klubben. ”Det känns oerhört stort” säger Jesper Berggren, vars tröja ska hissas till taket under högtidliga former.

Storvreta IBK fyller 30 år som förening och firar i IFU Arena på lördag 16 november, i samband med matcher för både damerna och herrarna. En naturlig del av firandet blir hyllningen till Jesper Berggren. Kalaset kröns med att hans tröja nummer 21 hissas upp i taket. Han som när han lade av, i våras efter senaste SM-guldet, hade varit med under hela resan i högsta serien – och nästan ända sedan klubben grundades.

− Det känns oerhört stort för mig, som fått ut så mycket själv av att vara med i den här föreningen, säger Jesper Berggren, som växte upp i Storvreta och var tio år när han anslöt till klubben år 1992.

Då hade Storvreta IBK funnits i tre år, men för Jesper Berggren och hans kompisar var innebandy fram till nu något man bara spelade på gatan.

– Jag kommer ihåg första träningen. Det var blandade åldrar, någon lördagsmorgon. Många hade mest lirat landhockey tidigare.

Länge stod det och vägde mellan ishockey, fotboll och innebandy. Sedan bestämde han sig.

– Jag hade en så bra innebandytränare. Berndt Ellenius var alltid välkomnande och lät mig alltid vara med trots att jag höll på med andra sporter och missade träningar.

Att det blev innebandy har han aldrig ångrat.

– Storvreta är en så stor del av mitt liv. Inte bara elitåren, utan hela uppväxten. Alla pojklagsturneringar och alla kompisar. Resor till Finland... Och så Storvretacupen som var var årets höjdpunkt.

Parallellt med Jespers spelarkarriär så växer hela sporten innebandy från ”ribbstolssport” till arenaidrott. Publiken strömmar till när Storvreta banar väg mot den absoluta toppen.

– År 2001 var jag med när vi gick upp i elitserien för första gången. Det var häftigt, trots att vi inte vann på sju matcher. Sedan tog klubben viktiga steg varje år. Först lyckades vi kvala oss kvar. Sedan värvade vi in Johannes Gustafsson och började gå till slutspel. Sedan Mika Kohonen år 2005, världens bästa spelare. Till slut hade vi ett lag som kunde vinna allt.

År 2010 tog Storvreta sitt första SM-guld. Sedan har det blivit fem till.

En bra resa för dig som idrottsman?

– Absolut, det har jag tänkt på först nu efter karriären. Det gick uppåt, hela tiden. Där jag fick avsluta med att vinna ännu en SM-final, där jag gjorde mål. Det är få förunnat.