Logga in

Terrormisstänkt släppt på fri fot

Den man som suttit häktad misstänkt för stämpling till terroristbrott i Östersund har i dag släppts på fri fot.

Jag fattade beslut om att häva häktningen vid tretiden och anledningen till det är att misstankarna mot honom har försvagats genom den ganska omfattande utredning som bedrivits de här veckorna, säger åklagare Henrik Olin till TT.

Mannen greps i mitten av augusti i Östersund i något som först såg ut som en trafikförseelse. Brottsrubriceringen ändrades sedan till förberedelse till mord, därefter till stämpling till terroristbrott.

Henrik Olin säger att ett stort antal förhör i långa sessioner har gjorts med mannen men att de uppgifter han lämnat har varit motstridiga.

Hans uppgifter är ganska svårbedömda. Sammantaget så har vi prövat de olika uppgifterna som han lämnat mot utredningen och vad han sagt, säger åklagaren.

Polisen har även tagit datorer och telefoner i beslag som har undersökts.

Den kazakiske mannen, som är i 30-årsåldern, är fortfarande misstänkt för stämpling till terroristbrott. Strax innan han greps ringde han till en advokat och sade sig vara hotad av landsmän. Enligt advokaten sade mannen: ”De tvingar mig att köra på folk. Jag vill inte göra det. Jag vill att du ska hjälpa mig”.

Men enligt Henrik Olin har utredningen bedrivits brett och ingen annan person har kunnat delges misstanke.

Det finns ingen annan person som är delgiven misstanke men sedan har vi arbetat brett i den här utredningen och vi har letat och sökt efter andra personer som kan vara inblandade.

Mannen är nu fri att åka tillbaka till Kazakstan. Han har under hela utredningen förnekat brott.

 
 

Debatt