Logga in

Mördade 49 människor – men vem är han?

Kartläggningen av Brenton Tarrant, som misstänks för attackerna i Nya Zeeland, är i full gång – på lördagsförmiddagen lokal tid häktades han av domstol.

Samtidigt tittar Turkiet och flera europeiska länder närmare på vad 28-åringen gjorde under resor.

Brenton Tarrant, som är australisk medborgare, misstänks för attentaten mot två moskéer i och i utkanten av staden Christchurch på fredagen. 49 människor dödades vid dåden, som av premiärminister Jacinda Ardern beskrivs som terrordåd. Enligt olika medier har Tarrant varit i Nya Zeeland under relativt kort tid. Australiens premiärminister Scott Morrison kallar honom för en "våldsam, högerextrem terrorist".

Brenton Tarrant har framträtt i en första förhandling i en domstol i Nya Zeeland. Den hölls av säkerhetsskäl bakom stängda dörrar och där beslutades att han ska stanna i häkte utan möjlighet till borgen till nästa domstolsframträdanden den 5 april.

Samtidigt pågår kartläggningen av Tarrant, som inte har ett brottsligt förflutet och inte har stått på någon övervakningslista för potentiella terrorister.

I en 74 sidor lång text publicerad på nätet nämner han den elvaåriga flicka som dödades i terrordådet i Stockholm 2017. Han uttryckte bland annat också stöd för Anton Lundin Pettersson, som låg bakom skolattacken i Trollhättan 2015 och säger sig ha haft kontakt med den högerextreme norske massmördaren Anders Behring Breivik.

Turkisk utredning

28-åringen ägde flera halvautomatiska vapen och hade sedan 2017 godkända licenser, säger Ardern och tillägger att landets vapenlagar ska ändras.

I sin text skriver Tarrant att han besökt Frankrike, Portugal och Spanien. Enligt australiska medier har han arbetat som personlig tränare i staden Grafton norr om Sydney.

Jag tror att något hände med honom under åren som han tillbringade utomlands, säger Tracey Gray, 28-åringens tidigare chef vid ett gym i Grafton till australiska ABC.

En myndighetskälla i Ankara säger till nyhetsbyrån AFP att en man som tros vara den misstänkte flera gånger har "besökt Turkiet och stannat under en lång period i landet".

Vi tror att den misstänkte kan ha varit i andra länder i Europa, Asien och Afrika. Vi utreder den misstänktes rörelser och kontakter i länderna, säger källan som vill vara anonym enligt AFP.

Enligt turkiska medier finns Turkiet med i texten på nätet. Tarrant ska ha skrivit om att riva minareterna vid den gamla kyrkan Hagia Sophia i Istanbul, som nu är museum men som var moské under det Ottomanska riket.

"Andra syften"

Bulgarien undersöker en resa som Tarrant antas ha gjort till landet i november i fjol. Enligt Sotir Tsatsarov, Bulgariens riksåklagare, tros 28-åringen ha varit en vecka i landet och besökt historiska platser.

Tsatsarov säger att en utredning ska visa om 28-åringen även hade "andra syften" med sin resa.

Det finns också uppgifter om att Tarrant rest med buss genom Serbien, Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina i december 2016.

I området har många strider mellan kristna och muslimska styrkor rasat genom historien. I sociala medier har Tarrant lagt ut bilder på sina halvautomatiska vapen täckta med namn på historiska personer, varav flera varit delaktiga i strider mot muslimer.

 
 

Debatt