Logga in
Logga ut

”Vi står inför en säkerhetskris”

Debatt. Sverige står inför en nationell kris, men politikerna har inte sett det ännu. Vi har i medierna kunnat följa krisen inom svensk räddningstjänst. En hel yrkeskår har blivit nedvärderad.

Man har slutit nya löne­avtal, RIB 16, med fackförbunden Kommunal och Vision som endast representerar cirka 2 200 av cirka 14 000 personer inom räddningstjänsten i Sverige. Största förbundet, Brandmännens riksförbund (BRF), med 8 800 medlemmar hade inte mycket att säga till om.

En hel yrkeskår körs över. Framför allt deltidsbrandmän med annat yrke som huvuduppgift. Timersättningen höjs minimalt, men samtidigt sänks hela lönen genom att OB och bilersättningar försvinner.

I slutänden får enskilda brandmän mindre i lön. Trots en beredskap som innebär att de inte kan vara längre från brandstationen än fem minuter dygnet runt. Alltid beredd att ett larm kan komma.

Enligt Sveriges rikes lag ska staten se till att lag (2003:778) om skydd mot olyckor ska efterlevas. Räddningstjänsten är kommunens ansvar enligt lagen. Men kommunerna har i årtionden använt räddningstjänsten som budgetregulator och de lokala förhandlingarna har ständigt varit nederlag för de anställda.

Deltidsbrandkåren i Knutby har redan fått neddragningar och kan inte göra fullgoda insatser. I dag ska Amunge station direkt backa upp Knutby station vid larm, men från april kommer så inte att ske. Deltidsbrandmännen säger upp sig och kommunen kommer inte att kunna följa lagen.

Vi blir allt fler människor i Sverige och landsbygden bosätts allt mer igen. Men räddningstjänsten utvecklas inte i takt med befolkningen. Nedmonteringen av Sveriges deltidsbrandkårer sker i alla kommuner, och nu har Kommunal och Vision visat att de lämnat brandmännen i sticket.

Vi står inför en nationell säkerhetskris. Snart kommer ingen när det brinner, vid en trafikolycka eller ett hjärtstopp på landsbygden. För det finns inget räddningstjänst kvar. Sverige behöver stärka yrket brandman och inse att grundtryggheten är allas rättighet.

 
 

Debatt

Insändare