Logga in

”Vi är alla lite faktaresistenta”

Debatt. Alternativa fakta måste bekämpas med verkliga fakta, skriver Lina Nordquist och Oscar Matti, båda (L).

Medieutredningen 2016 visade att medier når allt färre av oss och att förtroendet sjunker för gammelmedia. Var fjärde svensk kommun har ingen riktig lokaltidningsredaktion.

Vad sker med demokratin när journalister tystnar? Sannolikt sprider andra avsändare polariserade budskap, som slirar alltmer på sanningen. Risken är att antidemokratiska krafter drar nytta av detta.

Vi ser fyra viktiga lösningar som inte kan vänta:

1. Oberoende press. Alla politiker måste bort från mediebolagets styrelser, mediestödet behöver anpassas till digitaliseringen, momsen på digitala tidningar sänkas och journalister måste skyddas från hat och hot.

2. Mod och uppriktighet. Många förtroendevalda är rädda för dåliga nyheter och kan försköna verkligheten och ge för enkla lösningar. Men fakta är vad de är. De ska vare sig förstoras eller förminskas.

3. Kunniga invånare. Vi människor söker gärna kunskap som bekräftar det vi redan tror. Vi är alla lite faktaresistenta. Det behövs mer resurser till bland annat forskning och en riktigt bra skola med lärare som har gott om tid för sina elever.

4. Psykisk hälsa. Faktaresistens förvärras när en människa mår dåligt eller känner sig utestängd. Vi måste mota utanförskap och psykisk ohälsa. Steg på vägen är screening i elevhälsa och studenthälsa och betydligt fler psykologer i sjukvården. Psykisk sjukdom måste behandlas i tid och jämställas med andra sjukdomar.

Alternativa fakta motas bäst med verkliga fakta. Det kräver stärkt utbildning, bildning och forskning, en befolkning utan B-lag, psykisk ohälsa eller utanförskap.

Det kräver uppriktiga politiker och knivskarp journalistik som synar motiv och resultat. Så värnar vi vår demokrati.