Logga in
Logga ut

”Skydda även Uppsalas pojkar”

Debatt. Bara i Uppsala behöver 2 000 pojkar vaccineras mot HPV-viruset redan i år. Varför vänta? Det undrar representanter för Liberalerna.

Människor har sex. Unga människor har sex. Kvinnor har sex med män. Kvinnor har sex med kvinnor. Män har sex med män.

Sådan är världen och verkligheten, och vi vill inte ha den på något annat sätt. Men en sak vill vi förändra: det ojämlika skyddet mot sexuellt överförbara, cancerframkallande virus.

En viktig del i kampen mot cancer är förebyggande, inte minst mot cancerframkallande humant papillomavirus (HPV). Det finns ett vaccin mot flera av dessa virus, ett vaccin som därmed förebygger cancer.

Sedan 2012 vaccineras flickor. Unga kvinnor födda efter 1993 skyddas därmed från att drabbas av livmoderhalscancer senare i livet, men jämnåriga pojkar får inte samma skydd.

Viruset gör inte skillnad på kön – det smittar givetvis även män och pojkar. Men leder då till andra former av cancer.

HPV-virus sprids relativt lätt – via kontakt med både slemhinnor och hud. Kondom ger därmed inte ett heltäckande skydd, och den som inte vaccinerats löper alltid högre risk att drabbas. För de som redan smittats finns ingen effektiv behandling.

I dag skyddas alltså bara vissa unga människor av vaccinationsprogrammet i vårt län. Unga män som har sex med andra män eller med kvinnor födda tidigare än 1993 står idag oskyddade i vår region.

För tre år sedan krävde Liberalerna att både pojkar och flickor måste skyddas med avgiftsfritt HPV-vaccin. Vi tycker inte att det duger att enbart vaccinera halva befolkningen.

Även Folkhälsomyndigheten föreslår nu detta. Enligt myndighetens beräkningar kan 120 fall av cancer, varav hälften hos män, i så fall förebyggas varje år. Vaccinet är därmed en viktig jämlikhetsåtgärd som minskar framtida lidande, och som sänker kostnaderna för cancervård längre fram.

Det rödgröna styret är positivt. Senast 2020 säger de och det är ett steg i rätt riktning, men unga människor behöver vaccinet snabbare än så. Bara i Uppsala behöver 2 000 pojkar vaccineras redan i år. Varför vänta?

Vi har ingen ursäkt för att skjuta upp enkla förbättringar som kan göra skillnad för människors hela liv.

 
 

Debatt

Insändare