Logga in
Logga ut

”Nu får biblioteket i Vattholma Meröppet”

Debatt. Möjligheten att låna böcker även då ingen bibliotekarie finns på plats är ett koncept som snabbt sprider sig. Det skriver Niklas Malmberg (MP).

När Myndigheten för kulturanalys utvärderat människors tillgång till kultur är utvecklingen över tid generellt sett positiv. Men tillgången till bibliotek sticker ut som ett negativt inslag.

En nedläggningsvåg av biblioteksfilialer har gjort att många har fått längre till ett bibliotek. Under alliansregeringen försvann så mycket som var tionde biblioteks­filial i landet.

Det är en allvarlig utveckling. Biblioteken är förstås centrala för att ge tillgång till litteratur och stimulera till läsande. Därtill är biblioteken ofta navet i kulturlivet, inte minst på de mindre orterna.

Ett tredje, och växande, ansvar är att ge medborgare kunskap kring källkritik och verktyg att hantera det digitala informationsflödet.

Alla dessa tre områden tillgodoses i regeringens budgetproposition. Samman­taget tillförs biblioteken 275 miljoner kronor.

Bibliotekarierna är förstås bibliotekens viktigaste tillgång. Men att ge låntagare tillgång till att låna böcker även under tider då ingen bibliotekarie finns på plats är ett koncept som snabbt sprider sig i Sverige.

I Uppsala län var biblioteket i Heby först ut när man införde så kallat Meröppet i våras. Erfarenheten så här långt har varit mycket positiv, med många besökare och bland dessa också nya grupper.

I dagarna har Meröppet också införts på biblioteket i Vattholma. Just bibliotek på mindre orter med begränsade öppettider, passar utmärkt för att på det här sättet öka möjligheterna att låna böcker.

Men Meröppet måste ses som ett komplement. Att lån­tagare kan besöka biblioteket även under tider det står obemannat får aldrig tas som intäkt för att minska de tider bibliotekarier faktiskt finns på plats!

 
 

Debatt

Insändare