Logga in
Logga ut

”Måste se mötande trafik”

Reaktioner på debattartikeln ”Var ska man gå på gc-banan?” i Uppsalatidningen nr 52.

Alla som anser att vi ska gå till höger på gång- och ­cykelbanan bör sätta proppar i öronen och provgå när det är många cyklister i rörelse. Vi som har hörselproblem behöver se mötande trafik.

Det är mycket sällsynt att cyklisterna använder ringklocka. Nej, fort och i slalom ska det gå.

Ögonkontakt mellan trafikanter anges som en av trafikens grundregler. Och framför allt mellan fordonsförare och gångtrafikanter för att undvika olyckor. Detta gäller naturligtvis även mellan cyklister och fotgängare som ska samsas om samma körbana.

Om man går på samma sida som cyklisterna, försvårar man väsentligt den mest effektiva metoden för att undvika kollisioner eftersom cyklisten kommer bakifrån och ingen möjlighet till ögonkontakt ges.

Kollisionen kan då bli en total överraskning för gångaren som heller inte ges möjlighet att förbereda sig för ett fall.

Jag har själv vid två tillfällen blivit utsatt för en cyklist som kommit alldeles för nära. Den ena gången gick jag på en trottoar och höll till höger för att komma så långt från fordonen på gatan som möjligt. En cyklist på trottoaren körde på mej bakifrån i ganska låg fart. Det var mycket otäckt att bli helt överraskad.

Vid det andra tillfället gick jag till vänster på en kombinerad gång- och cykelbana. Jag mötte en person som cyklade mitt på cykelbanan med ganska hög fart, men av någon anledning vinglade cyklisten till och körde rakt mot mig. Jag hann på en halv sekund hoppa in i en häck och fick endast en stöt av styret.

Jag skadade mej inte vid något av tillfällena, men påkörningen bakifrån var mycket otäckare och kunde ha gått illa.

 
 

Debatt

Insändare