Logga in
Logga ut

”Lantz borde oroa sig för de arbetslösa”

Slutreplik i debatten om Arbetsförmedlingen. Tidigare inlägg publicerades i Uppsalatidningen nr 17 och nr 19.

I min förra artikel om Arbetsförmedlingen skrev jag att det behövs en mindre och vassare statlig aktör. En som fungerar som ett jobbcenter men behåller myndighets­­utövningen, gör bedömningar av de arbetssökandes behov samt upphandlar och följer upp ett begränsat antal etablerade matchningsaktörer som redan nått goda resultat.

Gustaf Lantz (S) målar i Uppsalatidningen nr 19 upp skräckbilder av privatiseringar och stirrar sig blind på vem som är utförare snarare än vad som ska utföras. När det gäller jobb och arbetslöshet, som debatten gäller, ger Lantz däremot få svar.

Problemen hopar sig trots att vi befinner oss i högkonjunktur. Antalet långtids­arbetslösa fortsätter att öka. Andelen långtidsarbetslösa utan insats stiger också trots att regeringen har strött ut nya typer av lönestöd de senaste åren.

Dessa har tyvärr inte varit särskilt framgångsrika. Av utlovade 32 000 traineejobb blev det bara 567, varav 22 traineejobb i Uppsala. Av utlovade 20 000 extratjänster blev det bara cirka 3 200.

Enligt Arbetsförmedlingen har det blivit 425 moderna beredskapsjobb och tidigare uppgifter gör gällande att de har hamnat hos Arbets­förmedlingen själv.

Utöver bakslagen på arbetsmarknadsområdet varnar Finanspolitiska rådet för att regeringen har spenderarbyxorna på, i stället för att spara i ladorna, som man bör göra när ekonomin går bra. Rådet anser att det är anmärkningsvärt att regeringen väljer att försvaga de offentliga finanserna och uppmanar regeringen att motivera och förklara sin politik och hur den är förenlig med det finanspolitiska ramverket.

Finanspolitiska rådet varnar dessutom för att regeringen inte kommer att nå sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020. Detta om något borde skrämma Lantz. I stället stirrar han sig blind på enskilda aktörer och kramar Arbetsförmedlingen som organisation.

Lantz borde istället oroa sig lite mer för alla de långtidsarbetslösa som hans regering har lämnat i sticket.

 
 

Debatt

Insändare