Logga in
Logga ut

”Klimatkrisen går inteatt skjuta på framtiden”

Valdebatt. Klimatförändringen är en av valets största frågor. Så väl nationellt som lokalt. Det skriver en rad företrädare för ­Miljöpartiet.

Snart är det dags för planetens viktigaste val – klimatet. Klimatförändringen är en av de största frågorna för mänskligheten och behöver vara det även i valet.

Många partier tycks tro att klimatfrågan är något som ska lösas senare – att politiker i framtiden får göra det eller vänta på att tekniska framsteg förhoppningsvis ska lösa problemet.

Det håller inte. Det är bråttom nu. Klimatkrisen går inte att skjuta fram på obestämd tid. Vi ser redan stora förändringar i klimatet och än värre blir det om vi agerar för sent. Det är nu vi ska lösa det här.

För den som bara vågar tänka lite nytt finns stora möjlig­heter att både minska utsläppen och skapa ett bättre samhälle.

Priset på solceller och annan förnybar energi går ständigt nedåt och ger oss möjlighet att producera så mycket energi vi behöver utan att förstöra vår planet.

Om vi bygger om våra städer så att kollektivtrafik och cykel ges mer plats får vi bättre hälsa och trevligare städer samtidigt som utsläppen minskar. Om vi kör våra bilar på landsbygden på el, biogas och andra miljövänliga bränslen kan vi bli självförsörjande och slippa beroendet av olja, som alltför ofta har sitt ursprung från länder där mänskliga rättigheter lyser med sin frånvaro.

Om vi släpper tanken om att ständigt konsumera mer och mer kan vi istället få mer tid för att leva och umgås med familj och vänner.

Den som lyssnar till de olika partierna kan lätt få intrycket att alla partier vill göra gott för miljön. Men om vi granskar partiernas faktiska politik ser vi något helt annat.

Alla borgerliga partier och SD vill drastiskt skära ner på miljöbudgeten. De vill göra flyget billigare, trots att utsläppen ständigt ökar och flyget dessutom redan är subventionerat.

Moderaterna säger nej till höghastighetståg och satsar istället på stora nya motor­vägar i storstäderna. De vill göra det billigare att köra bil på bensin och diesel. Det är tydligt att dessa partier inte gör det vi måste – att agera nu för att stoppa klimatförändringarna.

Vi står inför ett mycket viktigt val. Ett val som handlar om att vi ska kunna titta våra barnbarn i ögonen och ärligt säga att vi gjorde allt vi kunde.

Ett val där tron på en modern och hållbar värld där vi tar hand om varandra, står mot ett hårdare slit- och slängsamhälle. Ett val där nya smarta lösningar står mot att köra på som vi alltid har gjort.

Rent konkret handlar det om att göra allt vi kan för att sänka utsläppen, skydda djur och natur, öka jämställd­heten och bekämpa de sociala orättvisorna.

Det är nu vi ska lösa det här. Klimatet kan inte vänta.

 
 

Debatt

Insändare