Logga in
Logga ut

”Höj taket i rut för fler vita jobb”

RUT-avdraget. Varifrån hämtar den socialdemokratiskt ­styrda regeringen sitt mandat att rusta ner det popu­lära rut-avdraget? Det undrar Marta Obminska (M).

Nyligen motionerade såväl jag som Moderaterna som parti för att höja taket för avdraget för rengöring, underhåll och tvätt (rut) till 75 000 kronor. Det handlar om att fler människor ska komma i jobb och att de ska ha vita jobb med anställningstrygghet, sjukpenning och pension.

Vid införandet av rut-­avdraget var det främsta skälet att skapa fler jobb som passar människor med begränsad utbildning och erfarenhet. Rut-sektorn är särskilt viktig för grupper som har en relativt sett svag anknytning till arbetsmarknaden. Många företagare inom rut-branschen är dessutom av utländsk härkomst och anställer ofta medarbetare av utländsk härkomst samt kvinnor.

Tyvärr har den rödgröna regeringen försämrat förutsättningarna för rut-tjänster genom att sänka taket för skattereduktionen till 25 000 kronor per år, i stället för tidigare 50 000 kronor (för personer som inte har fyllt 65 år).

Dessutom omfattar rut-avdraget inte längre matlagning och mer avancerat städarbete. Regeringen försämrar rut-avdraget samtidigt som vi har rekordmånga nyanlända som behöver komma in på arbetsmarknaden.

I Migrationsöverenskommelsen enades regeringen och Alliansen om att flytthjälp, fler trädgårdstjänster samt vissa IT-tjänster ska ingå i rut-avdraget. Arbetsförmedlingen menade att det fanns en risk att vissa personer som slår i taket på 25 000 kronor och därför inte efterfrågar tjänsterna lika mycket som de skulle göra om taket låg på 50 000 kronor.

Företaget Hemfrid bekräftar att många av deras kunder har avbokat rut-tjänster på grund av osäkerhet eller köper tjänster till ett lägre belopp. Förutom att förändringarna ger negativa effekter på sysselsättningen så slår regeringens skattehöjningar samt begränsningarna i rut-avdraget också direkt på hushållens ekonomi.

Regeringens neddragningar av skattereduktionen för rut-tjänster påverkar även be­nägenheten att starta företag. Enligt Skatteverket har an­talet unika utförare inom rut-avdraget minskat till 13 300 under perioden januari till juli 2016 jämfört med 15 300 under samma period år 2014.

Mer än varannan svensk vill att rut-avdraget höjs igen, enligt en Sifo-undersökning som har genomförts på begäran av Hemfrid. Med de förbättringar som rut-avdraget har medfört för nya jobb, de som arbetar i branschen och de som kämpar med livspusslet är det svårt att se var­ifrån den socialdemokratiskt styrda regeringen hämtar sitt mandat att rusta ner det populära rut-avdraget.

 
 

Debatt

Insändare