Logga in
Logga ut

”Hjälmen är frivillig”

Repliker på insändaren ”Var är Hjälmen?” av Lotta H i Uppsalatidningen nr 22.

Vad roligt att du har sett hur anställda inom hemvården gör helt ovärderliga insatser i sitt arbete. Det ser vi också – och vi är måna om dem.

Anställda inom Uppsala kommun har därför tillgång till cykelhjälm genom sin arbetsgivare och vi uppmuntrar dem också att bära den.

Vi har alltså inget krav på cykelhjälm, men varje chef arbetar för att all personal ska använda hjälm. Det är dock ett eget val eftersom det inte finns en lag på att bära cykelhjälm för personer över 15 år.

Vad roligt att du uppmärksammat att medarbetarna i Attendos hemtjänst gör ett ovärderligt arbete. Att använda cyklar i hemtjänsten är ett självklart val. Dels av hänsyn till miljön men också för våra kunders skull eftersom det kortar restiderna avsevärt.

Medarbetarna är Attendos största tillgång och det råder ingen tvekan om att arbetsmiljöansvaret vilar på arbetsgivaren. Bland annat monteras dubbdäck på alla cyklar under vintern och naturligtvis finns det cykelhjälm till alla som behöver.

Hjälmen är dock i dagsläget frivillig. Men efterhand som staden förtätas och trafiken ökar kan det komma att bli aktuellt med ett obligatorium.

 
 

Debatt

Insändare