Logga in
Logga ut

”Fler hyresrätter med marknadshyror”

Debatt. Replik på debattartikeln ”Moderaterna visar sina rätta färger” i Uppsalatidningen nr 4.

Det är roligt att höra att S säger sig vilja se fler bostäder i Uppsala. Det vill Moderaterna också. Vad vi däremot inte förstår är varför S, V och MP kontinuerligt fortsätter säga nej till nya bostäder samtidigt som de på tre år höjt kostnaderna för att planlägga med 37,5 procent och för bygglov med 25 procent.

Det är inte rimligt att S slår sig för bröstet för att bygga billiga bostäder när det i själva verket är S, V och MP:s politik som fördyrar byggandet i Uppsala.

Moderaterna vill på nationell nivå verka för en blocköverskridande överenskommelse för ett mindre reglerat hyressättningssystem. Övergången ska få ta den tid det tar, hyresgäster ska inte komma i kläm och stor hänsyn ska tas till sociala aspekter.

Hyressystemet ska fortsätta spela en viktig roll i framtiden, inte enbart vara ett boende för människor som har förmåga att stå i kö i flera decennier för att komma över en attraktiv bostad i bra läge.

Idag subventioneras i praktiken attraktiva hyres­lägenheter av övriga hyresgäster. Det tycker vi är fel. När hyrorna inte avspeglar marknadsläget släpper innehavare som inte bor i lägenheten ogärna ifrån sig sitt kontrakt. Istället hyrs lägenheter ut i andrahand eller så säljs kontraktet till hyreslägenheter med för låg hyra svart.

Med marknadshyror skulle det bli mer lönsamt för företag att bygga fler hyresrätter i Uppsala. Det bidrar till att skapa de flyttkedjor som behövs för att det ska vara enkelt att hitta ett boende. Det är nödvändigt för att hyresrätten ska kunna spela den viktiga roll den borde göra på bostadsmarknaden.

För de som snabbt måste flytta inom eller till Sverige för ett jobb eller studier och för de utan kapital eller kontakter behöver det finnas tillgängliga hyresrätter.

Uppsala behöver inte fler skattehöjningar eller kostnadschocker för byggande. Uppsala behöver fler skattebetalare. Menar vi allvar med vår slogan ”Välkommen hit, välkommen hem” måste det också finnas bostäder till den som vill leva i Uppsala.

 
 

Debatt

Insändare