Logga in

”Ålderdom ska inte innebära fattigdom”

Debatt. Socialdemokraterna i Uppsala går till val på att införa ett nytt billigt UL-kort för 70-plussare. Det skriver kommunalråd Erik Pelling.

I det starka samhället ska inte ålderdom innebära fattigdom. Jag vill att Uppsalas pensionärer ska ha mer över i plånboken.

Socialdemokraterna går till val på att höja pensionerna, ta bort den orättvisa pensionärsskatten och införa ett nytt billigt UL-kort för 70-plussare i Uppsala.

Att Moderaterna motsätter sig detta är inte förvånande. På deras retorik låter det ofta som att de vill satsa men när deras viktigaste vallöfte är sänkt skatt får annat stryka på foten.

Moderaterna i Uppsala går till val på en stor skattesänkning som ger mest till de som redan har mest. Uppsalas pensionärer med lägst pensioner skulle få 24 kronor mer i månaden medan de som tjänar 100 000 kronor i månaden får 300 kronor mer med Moderaternas politik.

Hur gör det Uppsala rättvisare?

Vi Socialdemokrater har en annan politik. Vi vill förbättra pensionärers ekonomiska villkor och stärka välfärden med mer personal. Nationellt går vi till val på att höja pensionen med upp till 600 kronor i månaden för de som jobbat ett helt yrkesliv men ändå har låg pension.

Justeringar ska också göras till bostadstillägget så att tillskottet blir verklighet i pensionärers plånbok och inte ett siffertrixande. Vi ska också helt ta bort klyftan i beskattning mellan pensionärer och löntagare.

Jag tycker också att vi i lokalpolitiken ska göra mer för att pensionärer ska ha mer i plånboken. I Uppsala går vi socialdemokrater därför till val på att införa ett nytt billigt UL-kort för kommunens 70-plussare.

Kortet ska inte kosta mer än 150 kronor i månaden och gälla hela UL:s reseutbud på vardagar utanför rusningstid och på helger. Uppsalas äldre kan med kortet spara upp till 380 kronor i månaden.

När det gäller höjda pensioner så vägrar Moderaterna att ge ett tydligt besked trots att de fått frågan flera gånger. Lokalt i Uppsala har Moderaterna dock tydligt sagt nej till billigare UL-kort för kommunens äldre.

Detta trots att billigare kollektivtrafik lyfts av både pensionärsorganisationer och i kommunens medborgardialoger med Uppsalas äldre invånare. Skattesänkningarna för höginkomsttagare är viktigare enligt Moderaterna.

Att förbättra pensionärers ekonomi handlar inte om snällhet. Det handlar om rättvisa. Det handlar om att de som byggt vårt samhälle förtjänar både ekonomisk trygghet och vår respekt.

Moderaterna har valt stora skattesänkningar för höginkomsttagare. Vi har valt en annan väg med bättre villkor för Uppsalas pensionärer och mer personal i välfärden. Den nionde september väljer du.