Logga in
Logga ut

”Verkligheten är ofta värre”

Helgintervjun. Våldtäkt, självmord och nu senast hedersbrott. Uppsalaförfattaren Christina Wahldén väjer inte för de tunga frågorna. Nu har hennes bok ”Falafelflickorna” nominerats till Årets barndeckare på Crimetime Specsavers Award 2018.

Antalet särskilt utsatta områden i Sverige har ökat från 15 till 23. I ett av de områdena bor den fiktiva tonårstjejen Hawa som drömmer om att bli polis.

Medan hon väntar på att bli stor nog startar hon en detektivbyrå och får snart sitt första fall. Hon måste hjälpa sin klasskompis som riskerar att giftas bort med en mycket äldre kusin.

– Jag har arbetat som kriminalreporter på Svenska Dagbladet i tio år och sett hur begränsade vissa unga tjejer är i sina liv. Det är upprörande! Vi ska inte ha olika regler på olika platser, det är något vi måste våga prata om, säger författaren Christina Wahldén.

Falafelflickorna är den första svenska boken för barn som handlar om hedersbrott. Och huvudpersonen är en svart flicka med slöja. Ovanligt i den svenska litteraturen.

Men det är inte första gången Christina Wahldén skriver om svårhanterliga ämnen. Hennes debutbok ”Kort kjol” som kom för precis 20 år sedan, handlar till exempel om vad som händer efter en våldtäkt.

Hösten 2015 plockade Hammarö kommun i Värmland bort den från undervisningen efter reaktioner från upprörda föräldrar.

– Min bild är att unga är otroligt öppna, intresserade och kloka. Och att de lättare kan prata om sina egna erfarenheter utifrån en bok. Däremot har många vuxna svårt för att prata med barn och unga om de här allvarligare frågorna, säger Christina Wahldén.

Sin inspiration hämtar hon från verkligheten, till exempel tidningsartiklar och notiser. Vilket kanske inte är så konstigt efter 25 år som reporter på Svenska Dagbladet, varav tio med kriminaljournalistik.

Men där historien i en artikel av utrymmesskäl inte kan bli så lång njuter hon nu av att kunna berätta färdigt i sina böcker.

– Det är kluvet eftersom verkligheten ofta är så mycket värre än något man kan hitta på. Men samtidigt upplever jag att mina böcker ger barn och unga bra verktyg för samtal. Det är viktigt att komplicera bilden och att problematisera.

Sedan 2013 arbetar hon som författare på heltid och åker även runt till skolor i hela landet. Hon besöker många av de områden som polisen benämner som särskilt utsatta. Och där har hon mött unga tjejer som fått stå modell för Hawa i Falafelflickorna.

– När jag kommer till de här områdena slås jag av hur många starka, smarta tjejer som finns där. Som inte alls är synliga i medierna eller i böcker.

Visserligen har Christina Wahldén i arbetet med Falafelflickorna inspirerats av den kända deckarserien ”Damernas detektivbyrå”. Det är mycket tedrickande och kakätande. Men ändå kom nomineringen till Crimetime Specsavers Award 2018 som en överraskning.

– Jag är så klart jätteglad! Men det var oväntat, eftersom Falafelflickorna inte primärt är en deckare. Läsaren får inte gissa vem som är gärningsperson, utan det vet man redan tidigt i boken.

Vem som blir vinnare avslöjas 29 september på Bokmässan i Göteborg och avgörs av en jury, men även genom en omröstning bland läsarna. Resultatet från röstningen väger lika tungt som en juryröst.

Bland de fyra andra nominerade finns exempelvis Martin Widmark med ”LasseMajas detektivbyrå” och Elias och Agnes Wåhlund med ”Handbok för superhjältar”.

– De blir livsfarliga konkurrenter om läsarrösterna. Mitt starka kort är nog att jag lyfter en röst som sällan blir hörd. Men jag tror att det blir jämnt skägg.

Blir det någon mer bok om Hawa?

– Ja, det blir det! Det känns jättekul att kunna säga. Jag har skrivit råmanus till en andra bok som kommer i början av nästa år. Jag tycker om att skriva om Hawa så det känns lyxigt att Falafelflickorna fått så bra gensvar.