Logga in
Logga ut

Vandra bland mörka minnen

Lär dig om mord, tortyr och krig på en promenad i centrum. Under Kulturnatten arrangerar Stadsvandringar Uppsala en guide över stadens mörka historia.

Kulturnatten har traditionsenligt många evenemang med allt från japanskt bågskytte till filmvisning.

Har man ett intresse för historia är ”Mord, krig och kriminella händelser” ett alternativ. Med Lena Ahlström och Ingrid Persson i spetsen arrangeras två stadsvandringar under Kulturnatten, på cirka en timme vardera.

– Det är väldigt trevligt att träffa mycket människor och de tycker det är trevligt att komma när det är lite billigare än vanligtvis. Mord, krig och kriminella händelser har vi haft fyra år och den har varit välbesökt, det är en vandring som många som beställer även privat, säger Lena Ahlström.

Blodbad i stadsparken

Bland annat kommer deltagarna få höra om Långfredagsslaget 1520, Uppsalas blodigaste slag. Ett slag mellan en svensk bondehär, anhängare till Sten Sture den yngre och en dansk armé tillhörande kung Kristian II. Slagfältet låg där stadsparken finns idag.

– Man vet inte exakt hur många som dog, det var tusentals, minst 3 000 svenskar och cirka 2 000 danskar, tror man, säger Lena Ahlström.

Det är inte enbart slag som guiderna kommer berätta om, utan även om fängelser, fängelsehålor och avrättningar. Vandringen passerar Uppsala slott.

Hemskheter på slottet

– Det södra slottstornet var fängelse under en period. Det var inte bara trevliga händelser som inträffade på slottet, med middagar och kröningar, utan det fanns även hemska saker. Det fanns fängelsehålor runtomkring 1560-talet. Där satt personer som inte hade samma åsikter som kungen inspärrade. Man kunde även mista huvudet om man hade otur, säger Lena Ahlström.

Stadsvandringar Uppsala har arrangerats vandringar sedan 2010 och är det fjärde året som guidningen om Uppsalas mörka historia hålls.

Lena Ahlström och Ingrid Persson kommer även passera förbi Proban.

– Det var ett studenthäkte och fängelse. Det låg under en period bredvid, vad som idag är Domtrappkällaren, säger Lena Ahlström och fortsätter:

– Jag tycker att allt vi går förbi är intressant och är väldigt trevligt att tala om.

Raslära och krigsbyten

Även Silverbibeln och den mörka historien om rasbiologin kommer finnas med på ett hörn.

Samma företag har tidigare under Kulturnatten premiär för ”Gubbröra längst med Svartbäcksgatan”, en sträcka på cirka 800 meter, där 20 kändisar som har anknytning på ett eller annat sätt till gatan passerar revy.

Till exempel bodde astronomen och vetenskapsmannen, Anders Celsius på Svartbäcksgatan men även andra hantverkare, konstnärer, vetenskapsmän och simhoppare.