Logga in
Logga ut

Utforskar mansrollen i orten

Fem förortskillar brottas med vardagen, sig själva och varandra i pjäsen ”Snubben lättar på sitt hjärta” på Kulturhuset Skärholmen. Regisserar gör Gottsundas kulturella mångsysslare Affe Ashkar som involverat en lång rad Uppsala­profiler i projektet.

Fem snubbar i 20-årsåldern, en parkbänk och en gunga. Rapparen Aki från Labyrint sätter tonen med en mullrande speakerröst som talar om killarnas uppväxt i betongen. Sedan hörs en annan Gottsundaprofil, Rawa, sjunga i ett av flera korta musiknummer mellan de kraftfulla scenerna som utgör föreställningen ”Snubben lättar på sitt hjärta”, med urpremiär fredag 14 september på Kulturhuset Stadsteaterns filial i Skärholmen, Stockholm.

Riktad till alla

Dialogdrivna, korta sekvenser berättar utan pekfingrar om de unga männens självförakt, frustration och ångest. Om en hård jargong som kan slå över i mobbning. Om utanförskapet, kriminaliteten och det traumatiserande våldet som plågar miljonprogrammen. Men också om brödraskap, värme och humor.

– För mig var det viktigt att pjäsen inte hade ”skolregi”, att den hade något som alla i olika åldrar kunde ta till sig. Både för folk från orten överallt i Sverige och alla andra, säger regissör Affe Ashkar som anser att något liknande inte har satts upp på någon svensk scen förut.

Bland annat har han lagt vikt vid att ”skruva upp språket” och fånga nyanserna förortssvenskan som för en gångs skull i sådana här sammanhang känns helt genuin.

Byggd på intervjuer

Manuset är skrivet av Farzin Fatih, tidigare verksam på Gottsunda Dans & Teater, ihop med dramatikern Åsa Lindholm. Tillsammans har intervjuat killar i olika åldrar om normer kring manlighet.

– De hade ett manus på 170 sidor där jag plockade ut delar. Till sist blir det att man väver in sig själv och många personer man sett och vuxit upp med i Gottsunda, säger Affe Ashkar.

Pjäsen involverar en rad Uppsalanamn. Förutom Aki och Rawa som medverkar med sina röster så står Sai (också från Labyrint) och Viktor Ax för musiken. Skådespelaren Alexander Abdallah är också härifrån, liksom konstnären José David Hildebrand som gjort affischen.

– Det blir som ett paket, olika grenar på samma träd, med olika kreativa kulturpersoner från Uppsala. För mig är det lättarbetat med proffs som jag känner och kan lita på, säger Affe Ashkar.

Rotad i G-sunda

”Snubben...” är den tredje pjäsen han regisserar på ett år, efter ”Sanna mina ord” på Uppsala stadsteater och ”Inte din baby” på Kulturhuset Stadsteatern. Parallellt har Affe arrangerat festivalen Gottsunda Hiphop och jobbat bakom kameran med flera dokumentära SVT-produktioner. Samtidigt är han agent åt Gottsundasångaren Rawa och spelar in musik med egna bandet Koloni som snart släpper en ny låt och video.

Vad får du din glöd?

– Från min fantastiska tjej och lilla son där hemma. Och alla vitaminerna jag andas in av att bo i Gottsunda. Mycket inspiration kommer från alla där som pushar mig. Jag känner att personerna där hörs och syns genom mig.

När ska du köpa bostadsrätt i stan?

– Aldrig (skratt). Jag är skyldig Gottsunda att bo kvar. Det är som Messi i Barcelona. Gottsunda har tagit hand om mig och det är där inspirationen finns.

Affe Ashkar minns hur han själv som 11-åring släpptes in på fritidsgårdens musikverkstad, trots att han egentligen var för liten.

– Vi hade riktigt bra fritidsledare som vi kände att de trodde på oss. Ville vi lära oss DJ:a så fick vi göra det, ”det är klart, du är ju intresserad”.

Det blev vägen in i en värld av kultur, där han ­fortsatt verka och bygga sig en plattform han hoppas ska kunna hjälpa andra också.

Samtidigt ökar inkomstklyftorna och motsättningarna i samhället, känner du aldrig hopplöshet?

– Jag kan bara fokusera på att göra min egen grej, i min hastighet. Vi blir fler och fler som får ta plats och som möts på teatrar och filminspelningar. Där kan vi försöka göra vårt bästa för att ena ­orten, bygga över klyftorna och göra allas röster hörda. Jag tänker att det jag gör nu ska kunna vara bra om 20 år för min grabb eller kompisars barn.